Cara Mengkonfigurasi Tetapan Penghala

Di luar kotak, semua penghala baru anda boleh lakukan adalah membuat rangkaian tanpa wayar tanpa jaminan untuk perniagaan anda dan membiarkan beberapa komputer menyambung melalui Ethernet. Sekiranya anda ingin mendapatkan sambungan atau menetapkan sifat rangkaian, maka anda perlu masuk ke panel kawalan perisian peranti untuk mengkonfigurasi tetapannya. Ini melibatkan memuatkan alamat IP penghala dari penyemak imbas Web, memasukkan kelayakan pengesahan lalai peranti dan menggunakan antara muka perisian peranti untuk mengkonfigurasi tetapan ini.

1

Sambungkan komputer riba ke penghala melalui kabel Ethernet.

2

Lancarkan Internet Explorer dari menu Mula anda, kemudian ketik alamat IP penghala anda ke bar alamat. Penghala biasanya mempunyai "192.168.1.1" sebagai alamat IP. Sekiranya ini tidak berjaya, anda boleh melihat dokumentasi penghala atau pelekat pada peranti itu sendiri.

3

Taipkan nama pengguna dan kata laluan lalai penghala anda ke dalam kotak dialog pengesahan. Anda boleh mendapatkan bukti kelayakan ini dalam dokumentasi penghala anda.

4

Teruskan untuk mengkonfigurasi tetapan penghala anda melalui antara muka perisiannya. Sebilangan besar antara muka konfigurasi akan mempunyai kategori tetapan luas di tab di bahagian atas halaman atau di sepanjang bar sisi. Dalam kategori ini akan ada sejumlah pilihan, termasuk menetapkan nama dan kata laluan rangkaian tanpa wayar dan tabel untuk meneruskan permintaan pada port tertentu ke alamat IP tertentu di jaringan lokal. Anda juga dapat menetapkan kebijakan untuk membatasi penghala mengakses laman web tertentu.