Mesej Ralat di Excel & Bar Status VBA

Microsoft Excel menampilkan kebanyakan mesej ralat di tetingkap pop timbul tetapi memaparkan ralat rujukan khusus dan bulat pada bar status. Visual Basic for Applications menyediakan alat untuk menentukan kandungan bar status di tetingkap Excel. Akses alat bawaan Excel dan VBA untuk menyesuaikan atau memperbaiki mesej ralat.

Bar status

Microsoft Excel memaparkan mesej ralat dengan dua cara yang berbeza. Secara amnya, mesej kesalahan muncul di tetingkap pop timbul yang merangkumi tajuk kesalahan, keterangan dan butang "OK". Excel juga memaparkan mesej ralat di bar status di bahagian bawah skrin. Semasa berfungsi normal, bar status menyatakan "Sedia" di sebelah kiri bar. Apabila anda menyerlahkan sel, bar status secara automatik mengira nilai seperti jumlah, nilai minimum dan purata.

Windows dan VBA Excel

Visual Basic for Applications berjalan dengan Microsoft Excel dan membolehkan anda menyesuaikan ciri dan proses dalam spreadsheet anda. Buka VBA dari tab Pembangun Riben. VBA memaparkan mesej ralat berbeza daripada Excel. Tetingkap VBA memaparkan mesej ralat timbul dan menyoroti kod yang menyebabkan masalah. Visual Basic for Applications di Excel tidak mempunyai bar statusnya sendiri di bahagian bawah skrin untuk memaparkan mesej ralat.

Mesej Tersuai

Visual Basic for Applications di Excel menyediakan fungsi "Application.StatusBar" untuk menyesuaikan mesej bar status di Excel. Buat mesej ralat tersuai yang muncul di tetingkap spreadsheet Excel dengan mengubah kod VBA. Mesej ralat tersuai sangat berguna ketika anda menjalankan makro tersuai, kerana makro tersebut membantu pengguna dalam menyelesaikan masalah. Sebagai contoh, jika makro memerlukan tiga susunan data, mesej ralat dapat menyatakan "Sertakan tiga susunan data" di bar status.

Rujukan Pekeliling

Satu mesej ralat terbina dalam yang ditunjukkan oleh Excel di bar status ialah ralat "Rujukan Pekeliling". Rujukan pekeliling berlaku apabila dua formula saling merujuk. Selesaikan rujukan pekeliling dengan mengklik tab "Rumus" pada Pita dan memilih butang "Pemeriksaan Ralat". Tandakan "Rujukan Pekeliling" dan pilih rujukan sel yang dipaparkan di sebelah kanan untuk mencari sel. Tukar rujukan ke sel tidak bulat atau hapus rujukan sepenuhnya.