Kehilangan Pendengaran di Tempat Kerja

Kehilangan pendengaran adalah kecederaan di tempat kerja yang paling biasa, menurut Pusat Kawalan Penyakit. Walaupun boleh berlaku di mana-mana industri, kehilangan pendengaran paling banyak berlaku di kalangan pekerja perkilangan dan industri. Dalam industri ini, kehilangan pendengaran menyumbang satu dari setiap sembilan kecederaan di tempat kerja yang dapat direkodkan. Peraturan keselamatan dan kesihatan pekerjaan menetapkan standard untuk pencegahan gangguan pendengaran di tempat kerja. Majikan mesti menetapkan strategi pencegahan untuk mengurangkan kejadian kecederaan pendengaran.

Punca

Menurut Perpustakaan Perubatan Nasional AS, gangguan pendengaran di tempat kerja disebabkan oleh pendedahan getaran atau bunyi yang berpanjangan. Sebilangan besar kehilangan pendengaran di tempat kerja secara langsung berkaitan dengan pekerjaan. Beberapa pekerjaan yang berisiko kehilangan pendengaran termasuk penyelenggaraan syarikat penerbangan, pertanian, pembinaan, logam lembaran dan kerja pemasangan. Pekerjaan yang melibatkan mesin yang kuat juga mempunyai risiko terdedah yang tinggi. Contohnya, pekerja yang menggunakan jackhammer sebagai sebahagian daripada pekerjaannya berisiko, kerana bunyi dan getaran mesin cukup kuat sehingga menyebabkan kerosakan pendengaran.

Rawatan

Kehilangan pendengaran pekerjaan biasanya kekal, menurut Perpustakaan Perubatan Nasional. Rawatan untuk kehilangan pendengaran terdiri daripada alat bantu pendengaran untuk meningkatkan pendengaran dan komunikasi. Rawatan juga melibatkan melindungi telinga daripada kerosakan lebih lanjut. Ini dapat dicapai dengan memakai penutup telinga apabila terdedah kepada bunyi bising. Pekerja yang mengalami gangguan pendengaran juga mungkin mendapat latihan membaca bibir atau teknik lain yang meningkatkan komunikasi.

Langkah Pencegahan

Kedua-dua majikan dan pekerja dapat mengambil langkah-langkah untuk mencegah kehilangan pendengaran di tempat kerja. Majikan boleh memasang penghalang akustik sebagai langkah pencegahan. Majikan juga boleh memberi mandat kepada program dan latihan pencegahan. Program-program ini merangkumi penilaian kebisingan, pendidikan kehilangan pendengaran dan penggunaan peralatan pelindung yang sesuai. Pekerja dapat mengambil langkah-langkah tambahan untuk melindungi telinga mereka dari kerosakan dengan memakai penutup telinga atau penutup telinga apabila terkena tahap kebisingan yang tidak selamat.

Tanggungjawab Majikan

Majikan bertanggungjawab untuk keselamatan pekerja. Piawaian keselamatan pekerjaan mengatur tahap kebisingan dan menghendaki majikan memantau desibel suara untuk mengurangkan risiko kerosakan pendengaran. Sebagai contoh, jika tahap bunyi mencapai 100 desibel, Institut Kesihatan Nasional mengesyorkan tidak lebih dari 15 minit pendedahan berpanjangan tanpa perlindungan.

Pekerja yang mengalami gangguan pendengaran di tempat kerja berhak untuk menerima pembayaran bil perubatan dan rawatan melalui polisi insurans pampasan pekerja. Polisi ini juga membayar gaji yang hilang serta kos kecacatan jangka panjang sekiranya kehilangan pendengaran kekal.