Cara Membuat Laporan Kewangan untuk Mesyuarat Lembaga Pengarah

Bergantung pada peraturan perundangan korporat dan keperluan lembaga pengarah, laporan kewangan pada mesyuarat dewan semudah satu penegasan satu ayat bahawa organisasi berada pada kedudukan yang baik secara fiskal atau dapat merangkumi serangkaian dokumen kewangan terperinci. Memahami pelbagai cara untuk menyediakan dan membentangkan laporan kewangan semasa mesyuarat dewan akan membantu anda memenuhi peranan sebagai bendahari dewan atau membuat peraturan untuk mesyuarat dewan bagi sebuah syarikat baru. Menyiapkan satu set laporan kewangan yang komprehensif dan tersedia untuk ahli lembaga sering menjadi sebahagian daripada usaha wajar bendahari di syarikat bukan untung dan untung.

Laporan terperinci

Sekiranya dewan anda memerlukan maklumat terperinci setiap mesyuarat, atau memerlukan laporan komprehensif untuk mesyuarat akhir tahunnya, anda perlu menyediakan pelbagai laporan kewangan. Anda mungkin perlu menyediakan perbandingan tahun-ke-tahun anggaran syarikat, kunci kira-kira, penyata untung rugi, penyata cukai dan belanjawan jabatan. Neraca adalah senarai aset dan liabiliti syarikat, yang menunjukkan nilai bersih organisasi. Penyata untung rugi menunjukkan prestasi kewangan syarikat berdasarkan operasi perniagaannya. Perbandingan belanjawan menunjukkan perbezaan antara unjuran tahunan dan prestasi sebenar. Beberapa organisasi memberikan salinan laporan ini terlebih dahulu sehingga ahli dewan dapat memeriksanya dan bertanya.Lembaga-lembaga lain memberikan laporan kewangan terperinci dan memberi ahli lembaga beberapa minit semasa mesyuarat dewan membacanya sebelum bendahari memberikan sorotan secara lisan, dan membuka ruang untuk pertanyaan.

Penyataan Ringkas

Berbeza dengan pelaporan terperinci, lembaga untuk organisasi kecil mungkin memerlukan laporan bendahari untuk menjadi pernyataan sederhana mengenai status kewangan syarikat. Kenyataannya mungkin terbatas seperti, "Syarikat ini larut dan berada di landasan kewangan yang baik." Jenis pelaporan ini berlaku apabila syarikat mempunyai pengawasan dan kawalan ketat terhadap kewangannya, seperti bendahari aktif, pengurus perniagaan dan jawatankuasa kewangan. Dengan adanya semua cek dan baki ini, serta peluang bagi setiap anggota dewan untuk meminta salinan rekod kewangan, dewan dapat memenuhi syarat penjagaan yang wajar dalam operasi perniagaan. Ini adalah kejadian yang lebih biasa di organisasi nirlaba kecil berbanding perniagaan besar dengan aset penting.

Laporan Imbangan

Pelaporan adalah sederhana dan tepat di beberapa syarikat: Sebilangan laporan bendahari hanyalah pembacaan sederhana mengenai baki bank syarikat pada masa mesyuarat dewan sebelumnya, baki semasa dan perbezaannya. Ini berlaku pada syarikat yang sangat kecil, seperti organisasi bukan untung dengan sedikit aktiviti kewangan. Bendahari mungkin menyertakan komen mengapa baki lebih besar atau lebih kecil, seperti, "Kami memperoleh keuntungan sebanyak $ 3,000 dengan penggalangan dana kami," atau, "Kami membayar perbelanjaan mesyuarat tahunan kami bulan lalu." Jenis laporan ini memberi maklumat kepada lembaga pengarah anda, tetapi tidak membantu mendidik dan menjadikan ahli dewan menjadi rakan kongsi yang lebih berharga, kata Rob Batarla, Ketua Pegawai Kewangan Persatuan Terapi Fizikal Amerika, menulis untuk laman web Persatuan Eksekutif Persatuan Amerika.Bartala mencadangkan memberikan lebih banyak perincian dan penjelasan mengenai sorotan utama.

Laporan Prestasi Berkala

Beberapa laporan kewangan untuk mesyuarat dewan merangkumi tinjauan prestasi kewangan organisasi sejak mesyuarat dewan terakhir. Sekiranya dewan bermesyuarat setiap suku tahun, laporan tersebut akan terdiri daripada penyenaraian baki bank syarikat pada masa mesyuarat terakhir, jumlah hasil dan perbelanjaan sepanjang tempoh tersebut dan baki bank semasa. Bendahari mungkin menyertakan penyataan bertulis atau lisan ringkas yang menyoroti jumlah pendapatan atau perbelanjaan yang besar, serupa dengan apa yang berlaku ketika bendahari memberikan laporan baki.