Menulis Iklan Craigslist Supaya Orang Tidak Mengira Itu Penipuan

Craigslist adalah laman yang berguna untuk menarik perhatian kepada produk dan perkhidmatan yang ingin anda jual, serta mencari pekerja dan pelanggan baru. Hampir semua orang boleh menggunakan Craigslist untuk menyiarkan iklan ke dalam pelbagai kategori, tetapi kebolehcapaian ini juga memudahkan penipu menggunakan perkhidmatan ini. Sekiranya anda ingin mengelakkan iklan anda kelihatan seperti penipuan, buat kesan terbaik dengan memastikan iklan itu kelihatan profesional, keperibadian dan ringkas.

Jadilah Profesional

Apabila orang mencari penipuan, mereka sering mencari siaran dengan ejaan dan tatabahasa yang buruk, kekurangan maklumat dan kekurangan usaha yang jelas untuk menyampaikan produk atau perkhidmatan untuk dijual dengan betul. Iklan anda adalah kesan pertama anda, dan ini bertentangan dengan banyak iklan lain di bahagian yang sama, jadi jadikan iklan anda menonjol sebagai sah dengan memastikan semuanya ditulis dengan betul dan ringkas. Jauhkan iklan anda daripada kesalahan ejaan dan tatabahasa dan pertahankan sikap profesional; jelaskan apa yang anda tawarkan berserta butiran yang diperlukan tanpa kelihatan putus asa untuk menjual atau membincangkan produk anda. Pastikan pembaca mengetahui apa yang anda ada sebelum anda mula membincangkan mengapa mereka menginginkannya.

Sertakan Spesifik

Banyak penipuan akan menyiarkan sedikit maklumat untuk menarik minat anda, kemudian menjemput anda untuk menghantar e-mel atau mengunjungi laman web lain untuk maklumat lebih lanjut. Sekiranya iklan anda tidak mempunyai maklumat khusus di dalamnya, pembaca mungkin menghindarinya. Tidak ada sebab mengapa iklan anda tidak harus mempunyai semua maklumat yang diperlukan di dalamnya. Pastikan anda menerangkan semua asas dalam iklan anda supaya pembaca mengetahui dengan tepat apa yang mereka lihat. Sekiranya anda bersikap terbuka dan terbuka tentang apa yang anda tawarkan, kemungkinannya dianggap sebagai percubaan menipu.

Penipuan Penyelidikan

Terdapat pelbagai jenis penipuan di Craigslist, seperti penipuan akaun escrow, penipuan pembayaran lebihan dan penipuan sewa. Biasakan diri anda dengan jenis iklan palsu yang disiarkan oleh orang ramai di Craigslist supaya anda tidak dapat meniru kaedah mereka. Beberapa penipuan mempunyai beberapa kesamaan, seperti memaut ke laman web yang mencurigakan, menggunakan alamat e-mel yang tidak sesuai dengan nama syarikat mereka atau meninggalkan butiran penting.

Peribadikan Maklumat

Oleh kerana iklan anda adalah kesan pertama anda kepada pembaca, berusahalah untuk menunjukkan kepada mereka bahawa mereka berinteraksi dengan orang sebenar dan bukannya mesej yang disalin atau penjual tanpa wajah. Sekiranya orang dapat menamakan nama anda, mereka mungkin lebih selesa berinteraksi dengan anda kerana mereka tahu siapa mereka sebenarnya. Sekiranya anda selesa melakukannya, tambahkan nombor telefon ke iklan anda supaya bakal pembeli dapat menghubungi anda dengan cara yang boleh dipercayai. Anda juga boleh memuat naik foto, termasuk gambar di dalamnya jika anda mahu, atau pautan ke laman web anda supaya orang dapat mengetahui lebih banyak mengenai anda.