Cara Memohon Pelepasan FBI untuk Pekerja Saya

Individu yang mempunyai akses ke data istimewa atau dikelaskan sering memerlukan izin keselamatan Biro Penyiasatan Persekutuan. Proses ini memerintahkan pekerja untuk menentukan sama ada dia boleh dipercayai. Izin keselamatan mungkin diperlukan untuk berbagai posisi, dari peringkat eksekutif hingga kebersihan. Pekerja tidak boleh memohon pelepasan ini sendiri; majikan atau kontraktor yang dibebaskan oleh kerajaan mesti membantu dalam proses tersebut. Panjang proses permohonan bergantung pada tahap pelepasan yang diminta.

Keperluan Majikan

Majikan mesti menaja pekerja dan memenuhi syarat kelayakan yang ketat untuk mendapatkan izin keselamatan FBI. Majikan mesti membuktikan akses pekerja yang diperlukan untuk kontrak yang diklasifikasikan, dan majikan mesti menjalankan perniagaan dengan baik tanpa insiden dalam kontrak Kerajaan AS. Sekiranya pengaruh asing atau pemilikan menguasai perniagaan atau jika kontrak bertentangan dengan kepentingan negara, pelepasan keselamatan akan dikenakan penolakan.

Proses permohonan

Proses mendapatkan izin keselamatan bermula apabila anda memberikan pekerja tawaran pekerjaan. Majikan dilarang menyerahkan seseorang untuk pelepasan kecuali pekerja mempunyai atau memerlukan akses ke data sensitif. Dengan bantuan anda, pekerja mesti melengkapkan Pensijilan Borang 86 Standard, yang panjangnya lebih kurang 124 halaman. Majikan mesti mengemukakan permintaan untuk pelepasan pemohon dengan memberikan FBI maklumat peribadi pekerja, termasuk nama, tarikh lahir, alamat, nombor Jaminan Sosial dan jenis tahap pelepasan yang diperlukan. Pekerja mesti menunjukkan bukti kewarganegaraan AS yang boleh diterima dan dicetak dengan cap jari.

Tahap Keselamatan

Setelah permohonan dihantar, siasatan keselamatan personel akan dilakukan. Pelepasan keselamatan sulit adalah tahap paling asas dan mesti dikembalikan setiap 15 tahun. Pelepasan keselamatan tahap rahsia mesti dikembalikan setiap 10 tahun. Pelepasan rahsia adalah tahap pelepasan keselamatan tertinggi. Pekerja yang diberi izin ini memiliki akses ke data yang boleh menyebabkan kerosakan besar terhadap keselamatan negara jika bocor. Pelepasan rahsia mesti dikembalikan setiap lima tahun. Penyiasatan biasanya merangkumi pemeriksaan latar belakang nasional dan tempatan, penyiasatan kewangan, ujian polygraph, wawancara lapangan dengan rakan sekerja dan wawancara peribadi.

Penolakan Pelepasan

Pekerja itu mungkin ditolak pelepasan keselamatan FBI jika disabitkan dengan kesalahan di mahkamah AS dan dipenjarakan lebih dari satu tahun; jika ketagih dengan bahan terkawal; jika dianggap tidak cekap dari segi mental; atau jika dia mendapat pemecatan yang tidak terhormat dari tentera.