Cara Merancang Tata Letak Kedai

Keuntungan kedai runcit anda bermula dengan susun atur dalaman yang membolehkan pelanggan mencari barang yang mereka perlukan dengan mudah. Susun atur yang berkesan juga mengarahkan pelanggan ke barangan lain yang ingin anda pamerkan. Walaupun konfigurasi dan barang dagangan kedai anda akan mempengaruhi pilihan susun atur anda, anda juga harus mematuhi peraturan kod kebakaran serta garis panduan tempatan, negeri dan persekutuan.

Akta Orang Kurang Upaya Amerika

Sebagai permulaan, konfigurasi kedai runcit anda mesti memenuhi syarat Undang-Undang Orang Kurang Upaya Amerika yang berkenaan. Anda mesti memastikan bahawa pelanggan yang menggunakan kerusi roda dapat menavigasi lorong dan paparan anda melalui laluan selebar 36 inci, dengan sedikit ruang manuver di kawasan sudut. Semua pelanggan mesti dapat mengakses paparan dan rak tetap. Sekiranya pelanggan yang menggunakan kerusi roda tidak dapat menjangkau barang yang mereka inginkan, pekerja anda mesti mengambil barang tersebut untuk pelanggan sekiranya anda dapat memberikan perkhidmatan tersebut.

Aliran Trafik

Kedai runcit biasanya mempunyai salah satu daripada tiga susun atur. Susun atur grid adalah yang paling mudah, kerana barang dagangan selari dengan dinding kedai. Susun atur grid mendorong pelanggan melayari setiap lorong dan paparan hujung lorong. Sebaliknya, susun atur gelung mempunyai lorong utama besar yang melintasi kedai seperti trek lumba automatik. Lekapan di tengah gelung selari dengan dinding sisi, sementara lekapan perimeter tegak lurus dengan dinding luar. Pembeli mudah melayari lorong dengan cara snakel, melayari barang dagangan semasa mereka melalui kedai. Kedai runcit khas anda mungkin mempunyai reka bentuk aliran bebas, yang membolehkan anda mengatur paparan kreatif yang mempamerkan barang dagangan pilihan anda.

Paparan Di Kedai

Paparan barang dagangan yang berwarna dan menarik semestinya menarik perhatian pelanggan anda tepat di dalam pintu anda, dengan idealnya menarik mereka untuk mengubah tugas 10 minit mereka menjadi perjalanan membeli-belah selama satu jam. Sebagai contoh, paparan peralatan pantai bermusim mungkin termasuk pakaian renang dan penutup, bekas minuman serbaguna dan makanan ringan dan kerusi santai pantai yang sangat ringan. Pameran alat dapur mungkin merangkumi pemanggang roti berteknologi tinggi dan retro, pemproses makanan yang canggih dan peralatan memasak ergonomik. Demonstrasi memasak secara langsung dapat meningkatkan minat pembeli dan menggoda mereka untuk membeli barang-barang yang dipamerkan. Berikan bonus yang tidak dijangka kepada pelanggan anda dengan mengubah ruang lantai hujung lorong yang kurang digunakan menjadi jabatan baru dengan barang dagangan serantau yang bergaya.

Penglihatan Pelanggan

Susun atur kedai anda yang terancang harus membolehkan anda melihat lorong barang dagangan anda dan paparan kedai dengan mudah. Penglihatan optimum ini bermaksud anda dapat mengenal pasti pelanggan yang nampaknya memerlukan bantuan untuk mencari barang tertentu. Sebaliknya, sudut pandang visual yang baik membolehkan anda mengesan kejadian pencurian yang sedang berlaku. Perlu diingat bahawa anda mesti selalu mematuhi undang-undang tempatan, negeri dan persekutuan mengenai jenayah pencurian kedai.