Cara Membuat Portofolio Dalam Talian Menggunakan Flash

Walaupun perisian Adobe Flash dianggap sebagai program animasi, garis masa yang tersegmentasi sepenuhnya menawarkan cara yang ideal untuk menyusun portfolio dalam talian. Semasa bekerja dengan garis masa Flash, setiap bahagian garis masa, yang disebut bingkai, seperti kawasan penahan. Masukkan item portfolio dan, jika dikehendaki, keterangan, membuat cara untuk memamerkan karya kreatif anda tanpa membuat salinan cetak yang sebenarnya. Dengan portfolio dalam talian Flash, anda boleh memuat naik, menghantar e-mel dan menghantar karya anda di Internet.

1

Mulakan Flash. Klik pautan "Dokumen Kilat" di bawah "Buat Baru" di halaman permulaan.

2

Klik ikon "A" pada bahagian alat. Klik di tengah pentas, dan taip "Portofolio Saya," "Fotografi Berfungsi," "Gambar Terbaik" atau tajuk portfolio pilihan anda. Klik lebih rendah di panggung, dan taipkan nama anda, tauliah, pendidikan dan cara orang harus menghubungi anda seperti nombor telefon bimbit atau alamat e-mel.

3

Ubah penampilan teks menggunakan "Property Inspector" di bahagian bawah pentas. Buka panel, sorot teks dan gunakan kawalan untuk mengubah warna, fon dan saiz teks.

4

Klik kanan bingkai 10 pada garis masa. Pilih "Masukkan Kerangka Utama Kosong." Perhatikan teks dari bingkai pertama hilang.

5

Klik menu "Fail", dan klik "Import", kemudian klik "Import ke Pentas." Semak imbas salinan digital item pertama untuk portfolio, seperti gambar. Klik dua kali, kemudian seret ke tempat di tengah pentas.

6

Klik ikon "A" sekali lagi, dan taipkan maklumat yang sesuai dengan portfolio ini. Langkah ini tidak perlu; gunakan sahaja jika anda ingin mengenal pasti nama, tarikh, bahan yang digunakan atau kaedah dan pemikiran anda semasa membuatnya.

7

Klik kanan bingkai 20, dan pilih "Masukkan Kerangka Kunci Kosong." Ulangi proses import untuk menambahkan bahagian portfolio seterusnya ke koleksi dalam talian anda, dan tambahkan teks jika dikehendaki.

8

Terus mengisi bingkai garis masa dengan item portfolio sehingga anda menambahkan semuanya.

9

Klik menu "Fail", dan pilih "Simpan Sebagai." Masukkan nama untuk portfolio, dan klik butang "Simpan".

10

Klik menu "Fail", dan pilih "Eksport", kemudian klik "Eksport Filem." Taipkan nama di kotak "Nama fail". Pilihan "SWF" sudah dipilih dalam "Simpan sebagai jenis." Walaupun langkah ini adalah pilihan, menukar portfolio ke SWF adalah optimum untuk menghantarnya dalam talian. Sesiapa sahaja yang mempunyai perisian percuma dari Adobe dapat membuka SWF, sementara hanya orang dengan Flash yang dapat membuka fail FLA yang anda simpan di langkah sembilan. Klik butang "Simpan".