Pembiayaan Pusingan Pertama & Peratusan Pembelian

Pembiayaan benih anda biasanya tidak dianggap sebagai pusingan pertama pembiayaan. Ia datang dari pelaburan masa dan wang anda sendiri dan apa sahaja yang dilaburkan oleh rakan dan keluarga anda. Ini memfasilitasi pengembangan idea perniagaan dengan membayar keperluan pelancaran perniagaan, seperti gaji, perkhidmatan undang-undang dan perakaunan, dan paten. Pusingan pertama, atau "Putaran A", pendanaan merujuk kepada pelaburan pertumbuhan oleh kumpulan malaikat atau dana modal teroka, dan secara amnya memerlukan pemberian sebahagian besar syarikat kepada pelabur sebagai balasan untuk pelaburan tersebut.

Matlamat Pelabur Pusingan Pertama

Untuk memahami berapa peratusan pemilikan yang wajar untuk dipindahkan kepada pelabur pusingan pertama anda, dapat membantu memahami risiko yang mereka hadapi melalui pelaburan tersebut. Risiko yang paling besar adalah syarikat akan gagal dan mereka akan kehilangan wang mereka, jadi mereka ingin mempunyai kawalan suara dan dewan yang cukup untuk mempengaruhi bagaimana syarikat itu dijalankan. Mereka juga menghadapi risiko pelaburan mereka dicairkan oleh putaran pendanaan kemudian, jadi mereka berusaha mendapatkan peratusan pemilikan sebanyak mungkin dan mungkin memerlukan peruntukan anti pencairan. Saham pemilikan pelabur pusingan pertama standard antara 35 peratus hingga 50 peratus syarikat anda.

Penilaian

Sebelum anda mendapat pusingan pertama pembiayaan, syarikat anda bernilai. Katakan ia mempunyai teknologi, paten dan potensi yang anda rasa akan mendapat tanda harga $ 3 juta jika anda menjualnya secara langsung. Sekiranya anda memerlukan $ 1 juta untuk mengembangkan syarikat, penilaian selepas wang anda akan menjadi $ 4 juta dan anda percaya pelabur yang memberi anda $ 1 juta akan menerima balasan 25 peratus syarikat anda. Pelabur, sebaliknya, mungkin menilai syarikat anda pada $ 1 juta dan meminta 50 peratus pemilikan. Inilah masanya anda harus membawa bantuan perundangan dan perakaunan yang berpengalaman dalam rundingan anda.

Masalah Yang Anda hadapi

Sekiranya anda melepaskan peratusan syarikat anda yang terlalu besar pada pusingan pertama, dan memerlukan dana tambahan kemudian, anda harus melepaskan kawalan pengundian anda dan menyelesaikan saham pemilikan yang sangat kecil, atau anda tidak akan dapat mencari yang kedua -runding pelabur untuk mengambil kedudukan pemilikan minoriti dan akan bergantung pada pelabur pusingan pertama anda untuk wang tambahan. Ini meletakkan anda dalam kedudukan yang rentan. Pengasas yang tidak merancang untuk memerlukan lebih daripada pelaburan pusingan pertama sering kali tidak mempunyai kepentingan pemilikan yang cukup untuk pusingan yang berjaya, dan akhirnya kehilangan syarikat kepada pelabur pusingan pertama kerana ingkar pada klausa perjanjian pendanaan tertentu, seperti pembayaran faedah atau memenuhi tanda aras tertentu. Struktur perjanjian pembiayaan adalah kompleks, jadi dapatkan nasihat pakar.

Nilai Keluar

Anda tidak pasti apa rancangan pelabur anda dengan bahagian pemilikan syarikat anda, tetapi tujuan akhirnya adalah sama ada menjual kepada syarikat yang lebih besar, menjual kepada dana modal teroka lain semasa pusingan pendanaan kemudian, atau mengambil syarikat anda awam dan mengeluarkan wang dengan menjual stok yang diterima dalam pembiayaan asal. Banyak pelabur pusingan pertama telah memperoleh keuntungan pada masa syarikat itu terbuka.