Cara Menulis Rancangan Pemasaran untuk Pawagam Langsung

Pelan pemasaran yang ditulis dengan teliti memberi anda peta jalan untuk mencari jalan untuk terus mengisi tempat duduk teater langsung anda. Atau anda mungkin mahu menghasilkan rancangan untuk setiap rancangan rancangan teater anda. Walau apa pun, setelah setiap musim berakhir, nilaikan kejayaan rancangan anda untuk memperbaikinya untuk acara seterusnya untuk memastikan pelanggan berminat membeli tiket ke rancangan seterusnya.

Menetapkan matlamat

Langkah pertama dalam mengembangkan rancangan pemasaran anda memerlukan mengetahui apa yang anda ingin capai untuk teater anda. Anda mungkin ingin meningkatkan kehadiran di pameran anda, jadi lebih spesifik mengenai berapa banyak lagi orang yang ingin anda tarik untuk pelbagai persembahan yang anda tawarkan. Membina jenama mungkin menjadi perhatian lain, yang menghasilkan tujuan seperti membangun kepercayaan pelanggan terhadap kualiti persembahan yang anda berikan atau mewujudkan pengalaman yang menggembirakan bagi para teater.

Tentukan Pasaran Anda

Menentukan sasaran pasaran untuk rancangan anda bermula dengan mengenal pasti siapa yang akan membuat persembahan teater secara langsung. Penonton anda mungkin berminat dengan acara kebudayaan, seperti teater langsung, dan suka bersosial dengan rakan mereka. Pasaran sasaran anda mungkin terdiri daripada orang tempatan seperti pelajar kolej, datuk nenek yang membawa cucu mereka ke pertunjukan dan orang yang berminat dengan seni. Anda mungkin juga ingin memberi tumpuan kepada pelancong yang mengunjungi kawasan ini. Segmen lain dari pasaran anda mungkin terdiri daripada kumpulan, seperti kelab komuniti atau anak sekolah kelas yang melakukan lawatan lapangan ke teater anda.

Kenal pasti Kekuatan dan Kelemahan

Kekuatan teater anda mungkin termasuk satu-satunya teater langsung di kawasan anda, jadi anda tidak perlu risau tentang persaingan. Sekiranya anda hanya mengadakan beberapa pertunjukan setiap tahun, ini juga boleh menjadi kelemahan kerana penonton anda perlu diingatkan tentang kumpulan anda setiap kali anda membuka rancangan baru. Salah satu kelebihan anda mungkin tertumpu pada kesetiaan yang anda bangun dengan orang yang bersedia merujuk teater melalui pemasaran mulut ke mulut. Periksa lokasi anda, jam persembahan, akses ke tempat letak kereta dan ketersediaan pelakon yang baik sebagai kekuatan dan kelemahan tambahan yang mungkin mempengaruhi teater anda.

Kembangkan Taktik

Bahagian ini menerangkan taktik pemasaran anda, seperti pengiklanan, perhubungan awam dan aktiviti promosi untuk menyampaikan berita mengenai persembahan anda. Sertakan penggunaan media sosial untuk menyiarkan rancangan yang akan datang, ringkasan persembahan dan siapa yang hadir. Bina laman web yang membolehkan pembelian tiket dalam talian sambil memberikan banyak maklumat dan latar belakang mengenai pelakon. Kembangkan pangkalan data e-mel untuk menghantar pesanan pemasaran e-mel mengenai rancangan baru. Sertakan bahagian dalam rancangan anda mengenai bekerja dengan pelanggan yang berdedikasi dan peminat teater yang menyukai apa yang dilakukan teater anda kerana orang-orang ini dapat membantu mempromosikan persembahan yang menghasilkan lebih banyak penjualan tiket.