Mengapa Syarikat Memahami Kos Barang Yang Dijual?

Terdapat garis halus antara menerapkan strategi perakaunan dalam usaha menjadikan kunci kira-kira anda kelihatan lebih baik dan melakukan penipuan. Syarikat mungkin mengurangkan kos barang yang dijual untuk meningkatkan peluang mereka untuk berjaya dalam jangka pendek dengan mendapatkan pembiayaan atau menarik perhatian orang luar, tetapi kesan jangka panjangnya cukup besar apabila pihak berkuasa mengetahui.

Meningkatkan Pendapatan

COGS dikurangkan dari pendapatan untuk menentukan keuntungan kasar syarikat. Semakin rendah COGS, semakin tinggi keuntungan kasar. COGS yang lebih rendah juga menjadikan syarikat kelihatan lebih cekap dan dapat mewujudkan penampilan model perniagaan yang lebih lestari. Oleh itu, perniagaan yang ingin meningkatkan angka itu mungkin tergoda untuk mengurang COGS untuk menarik perhatian bakal pelabur, tetapi ini tidak memberikan gambaran yang tepat mengenai kunci kira-kira dan boleh membawa masalah undang-undang.

Dapatkan Pembiayaan

Perniagaan kecil sering memerlukan pembiayaan luar untuk bertahan dan berkembang. COGS yang lebih rendah dan neraca yang lebih baik mungkin diperlukan untuk menarik perhatian pegawai pinjaman bank. Perniagaan mungkin tergoda untuk mengurang COGS agar model perniagaan mereka kelihatan lebih menarik dan keuntungannya lebih mampan, menjadikan mereka calon pinjaman yang lebih baik. COGS yang lebih rendah menjadikan penyata kewangan anda lebih menarik - sekurang-kurangnya, sehingga perlu membayar cukai atas pendapatan. Ini mungkin menarik perhatian bakal pelabur dan penganalisis yang hanya melihat dokumen dan tidak menyelidiki lebih mendalam data.

Risiko yang besar

Dengan sengaja mengemukakan penyata kewangan palsu untuk perniagaan meletakkan syarikat, penandatangan pada dokumen dan mungkin pemilik perniagaan dalam bahaya. Agensi negeri dan persekutuan memerhatikan penyelewengan dalam kunci kira-kira dan semakin juga menumpukan perhatian pada data mentah yang digunakan untuk menyusun angka tersebut. Menurunkan COGS dengan curang, atau mengubah apa-apa pada dokumen kewangan, membawa risiko denda, hukuman penjara atau kedua-duanya.

Meminimumkan COGS secara sah

Syarikat dapat menilai inventori mereka dengan cara yang dapat meminimumkan kos barang yang dijual secara sah, bergantung pada sifat perniagaan. Menggunakan kaedah first-in, first-out, atau FIFO, menentukan COGS dengan menggunakan kos inventori tertua anda terlebih dahulu. Bergantung pada jenis perniagaan yang dimiliki syarikat, strategi ini mungkin objektif atau tidak objektif. Sebagai contoh, perniagaan yang menjual syiling langka mungkin telah memenangi barang tertentu dengan harga $ 100 di lelong, dan kemudian menghabiskan $ 1,000 untuk memperoleh yang lain. Sekiranya perniagaan menjual duit syiling itu dengan harga $ 900 sebagai sebahagian daripada promosi, kaedah FIFO akan mengakibatkan syarikat tersebut menunjukkan keuntungan $ 800, mengambil duit syiling yang berharga $ 100 untuk mendapatkan inventori. Dengan menggunakan kaedah nilai inventori terakhir, keluar pertama akan mencatatkan transaksi yang sama dengan kerugian $ 100 dengan mengeluarkan duit syiling $ 1,000 dari inventori.