Peraturan Kebankrapan untuk Perniagaan Sendiri

Perniagaan milik persendirian boleh memfailkan kebankrapan di bawah Bab 7, 11 atau 13 dari Kod Kemuflisan AS. Setiap bab melibatkan prosedur yang berbeza dan diakhiri dengan hasil yang berbeza.

Bab 7 - Pembubaran

Bab 7 kebankrapan disebut sebagai "pembubaran" kebankrapan kerana perniagaan benar-benar dilikuidasi, yang bermaksud ia tidak lagi wujud setelah kebangkrutan berakhir. Semua harta benda dan aset perniagaan dijual dan hasil penjualan digunakan untuk melunaskan sebanyak mungkin hutang perniagaan. Perniagaan kemudian menghentikan semua operasi dan baki hutang, jika ada, hilang begitu sahaja.

Bab 11 - Penyusunan Semula

Bab 11 kebankrapan membolehkan perniagaan terus beroperasi, walaupun di bawah struktur baru atau disusun semula. Dalam kebangkrutan Bab 11, perniagaan harus mengajukan rancangan untuk penyusunan semula yang secara khusus menjelaskan (1) bagaimana perniagaan akan menyusun semula atau menyusun semula untuk membuat keuntungan dari operasi masa depan, dan (2) bagaimana perniagaan akan melunaskan hutangnya perjalanan masa. Perniagaan tersebut harus berunding dengan pemiutangnya mengenai perincian rancangan tersebut, dan pada akhirnya, rancangan itu hanya berkesan jika pengadilan muflis menyetujuinya. Ini adalah proses yang rumit yang sangat mahal, dengan bayaran pengacara sahaja yang melebihi $ 100,000. Tetapi perniagaan ini tetap beroperasi.

Bab 13 - Penyesuaian Hutang

Bab 13 adalah yang paling "melampau" dari semua bab kemuflisan. Sama seperti Bab 11, perniagaan itu terus wujud walaupun telah mengajukan permohonan kebangkrutan Bab 13. Walau bagaimanapun, manfaat Bab 13 adalah membeli perniagaan untuk melunaskan hutangnya. Tidak seperti di Bab 11, perniagaan tidak perlu menyusun semula di bawah Bab 13. Sebaliknya, perniagaan akan membentangkan rancangan pembayaran balik hutang yang menunjukkan bagaimana perniagaan itu akan melunaskan hutangnya. Selalunya, rancangan pembayaran hutang akan memberi lebih banyak masa kepada perniagaan untuk membayar hutang daripada yang dikehendaki oleh pemiutang, tetapi setelah mahkamah muflis menyetujui rancangan tersebut, pemiutang mesti menerimanya.

Bab 12 - Petani Keluarga

Bab 12 adalah jenis kebankrapan khas yang sangat sempit yang dirancang untuk petani keluarga. Prosedur untuk Bab 12 sangat terperinci dan spesifik, jadi jika anda fikir ini mungkin merupakan pilihan untuk perniagaan ladang keluarga anda, anda harus berjumpa dengan peguam muflis. Anda tidak boleh membuat fail Bab 12 sendiri.

Bab Apa yang Terbaik?

Setiap bab Kod Kemuflisan melayani tujuan yang berbeza, dan tidak ada satu pendekatan yang sesuai untuk kebankrapan. Sekiranya anda ingin terus berniaga, anda harus segera mengesampingkan Bab 7. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai harapan untuk memperoleh keuntungan di masa depan, anda tidak akan mempunyai pilihan selain mengajukan Bab 7 (hakim muflis tidak akan menyetujui rancangan Bab 11 atau 13 sekiranya hakim berpendapat keuntungan tidak mungkin dilakukan). Sekiranya anda ingin menyusun semula dan mempunyai banyak wang untuk membayar yuran peguam, Bab 11 mungkin merupakan pilihan terbaik anda. Tetapi jika anda hanya mahu membeli sedikit masa semasa anda membayar hutang, Bab 13 adalah pertaruhan terbaik anda.