Apa itu Series LLC?

Syarikat berhad yang terhad dapat menyelamatkan aset syarikat anda dari pemungut hutang dan menurunkan kos menjalankan perniagaan. Jenis LLC ini, bagaimanapun, agak baru pada tahun 2010 dan bahkan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri tidak tahu betul bagaimana menangani semua implikasi cukai dari penyediaan seperti itu, menurut FinancialWeb.

Pengenalan

Struktur undang-undang siri LLC sebenarnya hanya beberapa LLC di bawah payung master LLC, menurut State of California Franchise Tax Board. Setiap LLC dalam satu siri boleh memilih untuk melakukan perniagaan dengan LLC induk atau dengan sendiri. Unit-unit dalam rangkaian LLC bahkan mungkin mempunyai pemilik dan pengurusan yang berasingan dari ketua LLC jika memilihnya.

Sejarah

Pada tahun 1996, Delaware menjadi negara pertama yang mengakui kesahihan siri LLC, menurut American Bar Association. Series LLC dimodelkan berdasarkan kepercayaan siri, yang juga memisahkan aset amanah dari setiap unit. Pada tahun 2010, Illinois, Iowa, Nevada, Oklahoma, Tennessee, Utah dan Puerto Rico adalah satu-satunya negeri yang membuat undang-undang serupa.

Kebaikan

Daripada membuat LLC baru setiap kali anda ingin membuka anak syarikat atau cawangan, anda boleh menambahkan siri lain ke siri LLC - menjimatkan wang dan kerja pentadbiran di setiap sel, menurut FinancialWeb. Yang paling penting, LLC siri menawarkan perlindungan aset yang lebih baik daripada LLC biasa. Sekiranya unit dalam siri LLC lalai, pemiutang tidak dapat mengejar aset unit lain LLC.

Kelemahan

Terdapat sedikit preseden undang-undang untuk siri LLC, yang bermaksud kes baru dapat melanggar peruntukan undang-undang siri LLC tertentu, menurut AMC Legal. Di samping itu, anda harus menyimpan rekod terperinci untuk setiap siri; jika tidak, negeri mempunyai sebab yang munasabah untuk membatalkan siri LLC dan menganggapnya LLC biasa.

Soalan Cukai

Pada bulan September 2010, IRS mengeluarkan peraturan yang diusulkan untuk memperlakukan setiap siri dalam satu siri LLC sebagai entiti pajak yang terpisah, tanpa menghiraukan bagaimana undang-undang tempatan memperlakukan entiti tersebut, menurut "Journal of Accountancy." Satu persoalan utama yang belum ditangani oleh IRS adalah sama ada master dalam siri LLC terpisah dari sub-unitnya walaupun tidak mempunyai aset dan tidak terlibat dalam perniagaan.