Cara Menghoskan E-mel Web Sendiri

Apabila anda mengehoskan akaun e-mel perniagaan kecil anda dengan penyedia e-mel web pihak ketiga, anda terhad kepada ciri-ciri yang mereka sediakan dan harus berharap keselamatan mereka mencukupi. Apabila anda menghoskan e-mel web anda sendiri, anda bebas untuk melaksanakan seberapa banyak akaun yang anda kehendaki, melaksanakan apa sahaja ciri yang anda mahukan dan mempunyai ketenangan fikiran yang disertakan dengan mengawal keselamatan anda sendiri. Proses untuk mengehoskan mel web anda sendiri secara teknikal sangat rumit dan memerlukan masa, tetapi akan membuahkan hasil dalam jangka masa panjang apabila anda mengembangkan syarikat anda.

1

Beli pelayan khusus atau rancangan hosting pelayan peribadi maya jika anda belum memilikinya. Anda memerlukannya untuk menghoskan e-mel web anda sendiri. Teruskan memilih sistem operasi pelayan dan perisian proksi HTTP untuk dijalankan di pelayan anda.

2

Beli nama domain jika anda belum memilikinya. Alamat e-mel mengikuti format "nama pengguna @ nama domain" sehingga nama domain yang anda pilih akan menjadi bahagian dari alamat e-mel anda di sebelah kanan simbol "@".

3

Ikuti arahan syarikat hosting anda untuk menghubungkan nama domain anda ke pelayan anda sehingga permintaan sambungan ke nama domain tersebut akan masuk ke alamat IP pelayan anda.

4

Pilih pakej perisian pelayan e-mel. Pilihan anda harus menggambarkan sistem operasi dan perisian proksi yang anda pilih, serta keperluan anggaran dan sokongan anda, dalam memilih sama ada pakej perisian proprietari atau pakej sumber terbuka. Setelah anda membuat keputusan, muat turun atau pindahkan fail pemasangan pakej ke pelayan anda.

5

Ikuti arahan dalam dokumentasi pelayan e-mel anda untuk memasang perisian. Sekiranya anda memilih pelayan e-mel sumber terbuka, proses ini dapat merangkumi penyusunan perisian dari kod sumbernya.

6

Ikuti arahan dalam dokumentasi pelayan e-mel anda untuk mengkonfigurasi perisian untuk menerima sambungan masuk dan membuat sambungan keluar, serta langkah-langkah yang diperlukan untuk berinteraksi dengan perisian proksi pelayan anda.

7

Buat akaun e-mel anda dengan perisian, dan juga akaun lain yang ingin anda hoskan. Dokumentasi perisian pilihan anda akan menerangkan proses pembuatan akaun. Pelayan e-mel anda akan siap untuk anda mula menggunakan e-mel web anda sendiri.