Kebaikan & Keburukan Pelan Peningkatan Prestasi

Rancangan peningkatan prestasi, atau PIP, adalah rancangan formal, terstruktur dan spesifik yang menggariskan masalah prestasi dan langkah-langkah untuk peningkatan. Sebagai pemimpin syarikat, anda boleh menggunakan PIP untuk mengembangkan pekerja yang berjuang di kawasan tertentu atau yang ingin anda bangunkan untuk kenaikan pangkat pekerjaan yang berpotensi. Namun, perlu diingat bahawa terdapat kebaikan dan keburukan untuk menggunakan rancangan peningkatan prestasi.

Campur Tangan Awal

Tujuan utama rancangan peningkatan prestasi adalah mengambil tindakan awal apabila prestasi pekerja tidak mencukupi. Melalui intervensi awal, anda berpotensi dapat memperbaiki tingkah laku atau prestasi tugas pekerja sebelum menjadi kebiasaan yang berlebihan. Anda juga boleh memperbaiki prestasi yang bermasalah untuk mendorong pekerja ke arah hasil kerja yang mungkin, sementara berpotensi membendung keperluan penurunan harga atau penghentian kerja. Seorang pekerja yang mempunyai kebolehan yang kuat mungkin memerlukan sedikit pengalihan.

Proses Formal

Kelebihan utama lain dari PIP adalah bahawa ia adalah rancangan formal. Struktur dan formaliti memberi anda peluang yang lebih baik untuk menumpukan perhatian pada bidang prestasi utama. Pendekatan tidak formal terhadap tindakan pembetulan sering menjadi tidak fokus, dan anda mungkin juga akan kehilangan matlamat prestasi jangka panjang pekerja. Dengan PIP, anda menyusun masalah atau cabaran semasa, menetapkan tujuan peningkatan prestasi, menyusun strategi dan taktik, dan merancang tonggak dan pertemuan masa depan untuk meninjau kemajuan. Rancangan dan jadual yang jelas dapat membantu anda terus berada dalam landasan yang tepat dalam memotivasi pekerja ke arah peningkatan.

Keperluan Masa

Walaupun strukturnya positif, PIP juga mewajibkan anda dan pekerja meluangkan masa untuk proses penambahbaikan. Pada mulanya, anda harus meluangkan masa untuk menulis keseluruhan rancangan penambahbaikan. Komitmen masa utama yang lain adalah perjumpaan yang dijadualkan dengan pekerja untuk meninjau kemajuan dan melakukan aktiviti latihan. Hanya komunikasi berterusan yang diperlukan dalam pembinaan untuk peningkatan mengambil dari aktiviti lain dan komitmen masa.

Akibat Negatif

Kelemahan lain dari PIP formal adalah bahawa ia merangkumi akibat negatif sekiranya pekerja gagal membuat penambahbaikan yang diperlukan. Bagi pengurus yang percaya mengekalkan pandangan positif dan memotivasi melalui matlamat dan insentif, ini sangat mencabar. Anda pada dasarnya memberitahu pekerja bahawa dia menghadapi risiko pengurangan waktu, penurunan harga kerja atau kehilangan pekerjaan jika dia tidak memenuhi objektif prestasi yang dipersetujui. Walaupun terdapat perspektif negatif ini, penting untuk menyedari bahawa PIP sering kali merupakan usaha terakhir ketika percubaan lain tidak berjaya.