Soalan Temuduga untuk Eksekutif Akaun Pengiklanan

Seorang eksekutif akaun pengiklanan berfungsi untuk sebuah agensi pengiklanan tetapi berkesan berfungsi sebagai penghubung antara agensi dan pelanggan. Dia mesti menyelaraskan semua interaksi antara pelanggan dan pasukan agensi yang menjalankan kempennya. Melayan keperluan pelanggan, menyampaikannya kepada pekerja agensi dan mewakili syarikat dengan baik adalah fungsi penting. Soalan temu ramah pada amnya akan berpusat pada bidang kemahiran pengurusan akaun, perkhidmatan dan komunikasi.

Kesedaran Iklan

Umumnya diharapkan seseorang yang mencari kerjaya dalam periklanan agak akrab dengan pasaran iklan sekarang. Dengan demikian, kemungkinan pertanyaan wawancara adalah, "Apa itu kampanye iklan yang tidak berhasil, dan mengapa tidak?" Pewawancara ingin melihat bahawa anda mempunyai pengetahuan asas mengenai periklanan dan memahami kemahiran intuisi dan analitik anda dengan iklan. Pilih kempen yang sangat anda kenali dan anda boleh nyatakan dengan yakin tidak berjaya dan mengapa.

Kemahiran Berpasukan

Kemahiran berpasukan diperlukan untuk eksekutif akaun iklan. Walaupun anda umumnya beroperasi antara pasukan iklan dan wakil pelanggan, anda perlu berkongsi visi setiap pihak dengan pihak lain. Selain itu, anda mesti mempunyai hubungan baik dengan pasukan kreatif agensi anda untuk menyampaikan visi dan keperluan pelanggan dengan berkesan. Soalan temu ramah yang mungkin berkaitan dengan kerja berpasukan adalah, "Adakah anda pernah berada dalam situasi di mana anda telah memimpin pasukan?" Sebagai tindak balas, anda harus berkongsi contoh yang jelas tentang kapan anda harus menyampaikan mesej penting antara klien dan pasukan, bagaimana anda melakukannya dengan berkesan dan apa hasilnya.

Kepakaran & Taktik

Satu pertanyaan yang menjadi inti dari tugas eksekutif akun iklan adalah, "Jika pelanggan tidak menyetujui rencana pemasaran (atau iklan) untuk produk tertentu, bagaimana Anda menyelesaikan masalah ini?" Elemen utama tugas perwakilan akaun adalah untuk menunjukkan keyakinan terhadap kepakaran firma pengiklanan. Pelanggan sering mempunyai idea yang diprediksi tetapi mahukan input pakar. Eksekutif akaun perlu menyampaikan idea pasukan kreatif dan menjual pelanggan berdasarkan kelebihan rancangan tanpa menyinggung perasaannya.

Kekuatan

"Apakah kekuatan anda?" adalah soalan temu ramah yang diajukan secara universal. Walau bagaimanapun, anda perlu memahami kemahiran yang diperlukan untuk kedudukan eksekutif akaun iklan dan bagaimana anda mengukurnya untuk memberi tindak balas yang berkesan. Kemahiran komunikasi, kerja berpasukan, penganggaran dan pengiklanan teknikal sangat penting jika anda ingin berkhidmat dalam jawatan eksekutif akaun. Sekiranya anda sangat kuat dalam bidang ini dan dapat memberikan contoh yang menggambarkan kekuatan ini, anda akan menjadikan diri anda calon yang layak untuk pekerjaan tersebut.