Bolehkah Saya Menjana Wang Mengatasi Masalah Komputer?

Ledakan teknologi moden telah mencipta sejumlah kerjaya baru seperti pengaturcaraan komputer, rangkaian dan penyelesaian masalah. Ramai orang tidak tahu lebih banyak mengenai komputer selain cara menggunakannya untuk menyelesaikan tugas mereka. Apabila masalah berlaku yang memerlukan mereka memanggil seseorang untuk datang dan menyelesaikan masalah komputer dan menyelesaikan masalahnya, ada banyak wang yang harus dibuat untuk mengetahui bagaimana mencari dan memperbaiki masalah komputer.

Kepujian dan Pengalaman

Semakin banyak kelayakan dan pengalaman yang anda miliki, semakin banyak wang yang dapat anda bayar untuk masa anda. Anda mungkin dapat mengenakan bayaran setinggi $ 20-25 per jam tanpa bukti kelayakan, tetapi pensijilan seperti CompTIA's A + membolehkan anda mengenakan bayaran dalam julat $ 50-75 per jam. Sudah tentu, untuk mendapatkan tauliah anda harus tahu apa yang anda lakukan, dan pengalaman memainkan peranan besar di sana. Banyak kedai komputer membayar juruteknik mereka melebihi gaji minimum, dan syarikat yang lebih besar membayar juruteknik komputer mereka dengan sangat baik. Biro Statistik Tenaga Kerja melaporkan gaji rata-rata tahunan untuk tahun 2010 sebanyak $ 46,260, dengan pertumbuhan pekerjaan 18 peratus dijangkakan hingga 2020.

Penyelesaian Masalah Perkakasan

Semuanya bergantung pada perkakasan yang berfungsi dengan betul. Sekiranya pemacu cakera hampir gagal, seringkali memberi isyarat amaran. Potongan lain yang tidak mekanikal sering tidak memberi amaran, tetapi berhenti bekerja. Keupayaan untuk menyempitkan masalah ke bahagian perkakasan yang betul yang sekelip mata adalah kemahiran yang sangat baik untuk dimiliki. Sebilangan masalah mengambil masa lebih lama daripada yang lain, dan kadang-kadang satu bahagian perkakasan yang gagal dapat menunjukkan gejala yang menutupi masalah sebenar dan menunjuk pada perkara lain. Penyelesai masalah yang baik dapat sampai ke akar masalah sebenar dan memperbaikinya.

Penyelesaian Masalah Perisian

Masalah perisian kadang kala lebih sukar difahami daripada masalah perkakasan. Perisian seperti program anti-malware, pemacu pencetak dan lain-lain kadangkala memberikan simptom yang sama apabila berlaku sesuatu. Dan jika itu tidak membingungkan, virus dan worm dan perisian hasad yang lain kadang-kadang kelihatan seperti masalah perisian biasa. Penyelesai masalah yang baik melalui senarai langkah untuk menghilangkan setiap jenis dan perisian yang menjadi masalahnya, menyempitkan kepada pelakunya yang sebenarnya. Banyak perniagaan kecil bersedia membayar dengan baik untuk membersihkan rangkaian virus mereka.

Rangkaian

Masalah perisian kadang kala lebih sukar difahami daripada masalah perkakasan. Sebilangan besar komputer hidup di rangkaian satu jenis atau yang lain dan menggunakan rangkaian untuk mencetak, menyimpan fail dan mengakses Internet. Masalah rangkaian boleh berhenti berfungsi, dan kadang-kadang komputer individu menjadi masalahnya. Kadang-kadang, papan rangkaian yang gagal akan mula bertindak dan menimbulkan masalah bagi semua orang di rangkaian. Keupayaan untuk mencari komputer individu yang menyebabkan masalah rangkaian sangat berharga bagi perniagaan kecil dan besar.

Maklumat Gaji 2016 untuk Pakar Sokongan Komputer

Pakar sokongan komputer memperoleh gaji tahunan rata-rata $ 52,550 pada 2016, menurut Biro Statistik Buruh AS. Pada tahap rendah, pakar sokongan komputer memperoleh gaji 25 peratus $ 40,120, yang bermaksud 75 peratus memperoleh lebih banyak daripada jumlah ini. Gaji persentil ke-75 adalah $ 68,210, yang bermaksud 25 peratus memperoleh lebih banyak. Pada tahun 2016, 835,400 orang bekerja di AS sebagai pakar sokongan komputer.