Bagaimana Menjadikan Pemasaran Anda Terhebat Daripada Orang Ramai

Pemasaran yang berkesan menonjol, menarik perhatian atau telinga pengguna cukup lama untuk memberikan kesan yang baik. Tetapi menarik perhatian orang tidak mudah - ke mana sahaja pengguna pergi, mereka dihujani iklan, masing-masing cuba mengalahkan yang lain. Untuk menonjol dari orang ramai, anda mesti menyampaikan pesanan pemasaran anda dengan cara yang tidak dilakukan oleh pesaing anda. Anda mungkin mengeluarkan lebih banyak wang untuk membuat kempen novel, tetapi jika anda dapat menguasai perhatian pengguna, anda akan mempunyai kelebihan berbanding pesaing.

1

Analisis usaha pemasaran pesaing langsung anda. Perhatikan elemen reka bentuk yang mereka gabungkan, seperti penggunaan warna, penempatan iklan dan jingle yang menarik.

2

Buat bahan pemasaran yang mungkin berbeza dari pesaing anda. Contohnya, buat poster bulat dan bukannya segi empat sama, dan gunakan warna terang dan bukan hitam putih. Sekiranya anda beriklan di tempat cetak, bayar lebih banyak untuk meletakkan iklan anda di lokasi terkenal yang tidak boleh dilepaskan oleh pengguna.

3

Reka logo yang membezakan perniagaan anda dengan yang lain. Logo harus menarik secara visual, mewakili aspek penting dalam perniagaan anda dan menonjol dari logo pesaing anda. Sewa seniman grafik jika boleh untuk memberi penampilan profesional kepada logo anda.

4

Soroti kualiti tertentu produk atau perkhidmatan anda yang tidak dapat ditawarkan oleh pesaing anda. Sebagai contoh, kedai roti boleh mempromosikan kek cawannya yang memenangi anugerah, dan pengedar kereta mungkin memanfaatkan insentif peniaga-kilang dengan menawarkan harga rendah yang tidak dapat ditandingi oleh pesaing. Menampilkan elemen terkenal dari produk dan perkhidmatan anda membolehkan pengguna mengetahui perniagaan anda berbeza.

5

Melakukan acara untuk menarik perhatian orang tempatan. Contohnya, mengupah pelakon untuk memakai kostum dan membagikan bahan pemasaran anda di jalan yang pejalan kaki. Acara yang lebih keterlaluan, semakin baik. Matlamat anda adalah untuk menarik perhatian orang yang lesu, jadi kreatif.

6

Umumkan hadiah sebagai sebahagian daripada kempen pemasaran anda. Secara amnya, semakin menarik hadiahnya, semakin banyak perhatian yang akan anda terima.

7

Sewa selebriti tempatan untuk menyokong perniagaan anda. Pilih wajah atau suara yang dikenali, dan buat kempen yang berpusat pada selebriti. Pilihan ini biasanya memerlukan anggaran yang besar, tetapi pemasaran anda akan menarik lebih banyak perhatian.