Bagaimana Syarikat Menghilangkan Sisa?

Pembaziran dalam perniagaan apa pun mempunyai pelbagai bentuk dan bentuk. Mengendalikan dan membuang sisa pepejal mengurangkan dari garis bawah. Masa yang terbuang dapat mengurangkan kecekapan dan meningkatkan kos tenaga kerja. Menganalisis bagaimana syarikat lain menangani peningkatan berterusan dan pengurangan sampah memberi anda akses kepada maklumat yang berlaku untuk perniagaan kecil anda, membantu anda kekal ramping dan menguntungkan.

Pengurusan sisa

Mantra "kurangkan, gunakan semula, kitar semula" bukan sahaja merupakan titik permulaan tetapi asas yang kuat untuk tinjauan berkala. Mengurangkan jumlah bahan sekerap yang dihasilkan semasa menjalankan perniagaan menjimatkan wang dalam kos pelupusan. Menala tetapan mesin atau mengoptimumkan bahan mentah dapat mengurangkan sekerap dalam proses pembuatan. Menggunakan semula kertas sampah sebagai notepad akan mengurangkan perbelanjaan kertas dan bekalan pejabat yang dibuang, untuk kos beberapa ruji. Reka bentuk landskap penyelenggaraan rendah untuk pejabat dan kilang meminimumkan penggunaan air, mengurangkan kos landskap dan menggabungkan kompos untuk pengurangan sisa pakai buang.

Pengurusan inventori

Prinsip ramping yang diterapkan pada inventori menghasilkan pengiriman tepat pada waktunya, di mana bahan mentah tiba di kemudahan pembuatan tepat pada masanya untuk memasuki barisan pengeluaran. Perniagaan lain menganalisis penggunaan inventori seperti bekalan pejabat, misalnya, dan faktor waktu pembekalan pembekal. Apabila pembekal tempatan menawarkan penghantaran semalam, syarikat dapat mengurangkan bekalan di tangan, menjimatkan ruang simpanan dan dana yang terikat dalam stok. Inventori yang ada disimpan secara konsisten, logik, untuk akses mudah dan penggiliran stok.

Peralatan dan Ergonomi

Syarikat progresif menyedari bahawa penyelenggaraan adalah sebahagian daripada kitaran operasi, bukan perbelanjaan yang mengganggu. Mengoptimumkan penyediaan peralatan dalam persekitaran pembuatan, misalnya, mengurangkan sampah kerana kualiti yang buruk. Begitu juga, mesin yang diselaraskan dengan baik membolehkan pekerja memaksimumkan produktiviti. Menganalisis reka bentuk stesen kerja menghilangkan pergerakan dan usaha yang sia-sia. Aliran logik bahan melalui stesen dapat meningkatkan output, walaupun perubahannya semudah memindahkan telefon ke kiri terminal komputer untuk membantu pekerja perkhidmatan pelanggan kidal.

Sumber Manusia

Metodologi penambahbaikan berterusan seperti Kaizen memerlukan penglibatan dan pemerkasaan sumber manusia syarikat. Apabila sekumpulan pekerja syarikat pembersih dapat, misalnya, membersihkan lima rumah setiap hari daripada empat yang diharapkan daripada mereka, mereka akan mengurangkan pembaziran masa, dengan syarat tidak ada peningkatan dalam aduan pelanggan. Syarikat pembersih menyokong maklum balas pekerja, seperti memberikan kekosongan baru untuk membantu peningkatan produktiviti. Syarikat progresif berkongsi inisiatif pengurangan sampah dengan pekerjanya dan melihat kepada orang yang melakukan tugas untuk mencadangkan penambahbaikan.