Cara Memilih Francais

Memilih francais mungkin merupakan salah satu keputusan perniagaan paling sukar yang harus anda buat, kerana terdapat banyak peluang untuk dipilih. Persempit pilihan anda dengan mempertimbangkan terlebih dahulu minat, minat dan pengalaman perniagaan anda. Teliti syarikat-syarikat yang memberikan peluang francais ini untuk menentukan apakah budaya korporat sesuai dengan tujuan keperibadian dan perniagaan anda. Pilih peluang francais yang mematuhi etika kerja anda dan peluang yang berpotensi untuk terus menguntungkan.

1

Tentukan jenis peluang francais yang terdapat di kawasan anda. Cari pangkalan data dalam talian yang disediakan oleh Franchisedirect (yang menyenaraikan peluang francais di Texas), Persatuan Francais Antarabangsa dan FRANdata untuk mencari maklumat hubungan, gambaran keseluruhan perniagaan francais dan jumlah francais yang kini beroperasi di kawasan Houston dan di seluruh AS Laman web lain termasuk Franchisegator, yang membolehkan anda meminta maklumat tambahan mengenai peluang francais mengikut negeri.

2

Teliti jumlah lokasi francais di kawasan anda. Terlalu banyak lokasi dapat mengurangkan keuntungan keseluruhan, sementara terlalu sedikit lokasi mungkin menunjukkan kekurangan minat terhadap produk. Dengan bayaran, syarikat seperti FRANdata memberikan analisis pemasaran dan penyelidikan mengenai francais yang ada untuk membuat penentuan ini lebih mudah. Francaisor juga boleh memberi anda jumlah francais dan anggaran berapa pendapatan setiap francais setiap tahun.

3

Lawati lokasi francais yang ada untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengalaman pemilik francais bekerja dengan francaisor. Kemukakan pertanyaan mengenai struktur korporat, perlakuan pemilik francais dan jumlah bantuan yang diberikan kepada pemilik. Mengunjungi lokasi-lokasi ini juga memberi anda rasa suasana yang lebih baik yang diharapkan dapat anda jadikan sebagai pemilik. Anda juga mungkin ingin mengunjungi ibu pejabat korporat francaisor dan bertemu dengan mereka yang bertanggungjawab mengawasi francais untuk mengetahui lebih lanjut mengenai budaya korporat dan harapan untuk pemilik francais.

4

Hubungi francais yang anda minati untuk meminta maklumat tambahan. Sebelum memilih francais, bandingkan potensi pendapatan, model perniagaan dan berapa banyak masa dan usaha yang harus anda habiskan untuk menjalankan francais yang berjaya. Pertimbangkan keperibadian, gaya pengurusan dan tujuan anda ketika mencari peluang francais, kerana sifat ini harus sesuai dengan budaya korporat, harapan francais dan jenama syarikat.

5

Semak perjanjian pendedahan francais untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jangka masa anda mesti menjalankan francais, penalti penamatan awal dan syarat untuk ruang niaga.