Cara Mengakses Pasaran Sasaran Anda

Fokus pemasaran adalah untuk menarik minat orang. Matlamat kempen pemasaran adalah untuk menjangkau khalayak tepat yang akan membeli produk atau perkhidmatan anda. Mengumpulkan dan memproses data membentuk sebagian besar proses penyelidikan pasar dan strategi pemasaran. Proses menentukan pasaran anda berlaku terutamanya dalam kumpulan fokus dan soal selidik, dan dapat dibahagikan kepada beberapa langkah.

1

Tentukan umur, pendapatan, pekerjaan dan lokasi demografi anda melalui soal selidik (terdiri daripada rakan dan orang yang anda kenal akan membeli produk anda). Jawab soalan penting dan terukur mengenai demografi anda untuk menyelesaikan prosesnya dengan jelas dan tepat.

2

Kumpulkan kumpulan fokus yang baik berdasarkan maklumat yang dikumpulkan dari soal selidik. Kumpulan fokus harus terdiri daripada sebilangan besar orang yang telah menggunakan atau menggunakan produk atau perkhidmatan anda. Fokus pada kumpulan yang pelbagai (umur, etnik, jantina, dan minat yang berbeza). Kumpulan fokus anda boleh terdiri daripada rakan, keluarga, pelanggan dan orang asing; pada dasarnya, siapa sahaja yang anda boleh komited untuk menyertai kumpulan fokus.

3

Kumpulkan maklumat mengenai gaya hidup demografi anda yang baru ditemui. Maklumat ini boleh merangkumi keutamaan artistik (muzik dan seni kegemaran) dan lokasi geografi (penduduk pinggir bandar atau bandar). Segala maklumat yang konsisten yang boleh mempengaruhi pilihan pengguna adalah relevan dalam langkah ini. Maklumat ini boleh diperoleh dalam kumpulan fokus atau soal selidik pelanggan.

4

Ukur kekerapan demografi penggunaan produk atau perkhidmatan anda. Tanya kumpulan fokus untuk mengetahui seberapa kerap mereka menggunakan perkhidmatan anda. Perhatikan alasan mereka menggunakan produk anda, sama ada untuk kemewahan, bersantai, keperluan atau sebagai sebahagian daripada rutin.

5

Kumpulkan strategi pemasaran berdasarkan maklumat yang ditemui dalam kumpulan fokus anda. Buat senarai semua sumber iklan yang akan dilihat oleh kumpulan anda secara berkala. Contohnya, jika demografi anda terdiri dari orang-orang yang kaya raya di Bay Area, anda mungkin meletakkan iklan di majalah santapan atau penerbitan yang berorientasikan perniagaan.

6

Cari tahu stesen radio apa yang paling mungkin didengar oleh demografi anda, majalah apa yang mereka baca, laman web yang sering mereka kunjungi, dan beli ruang pemasaran di forum tersebut.