Formula untuk Menilai Perniagaan Perhiasan Runcit

Pemilik perniagaan yang bijak lebih suka mengetahui nilai perniagaan perhiasan runcit mereka, walaupun mereka tidak merancang untuk menjual atau mengembangkannya. Anda mungkin ingin melakukan pengiraan ini setiap bulan jika perniagaan anda mempunyai banyak lokasi atau jumlah yang tinggi untuk mengetahui trend perniagaan negatif lebih awal dan menyelesaikan masalah sebelum terlalu besar. Jika tidak, menilai perniagaan setiap suku tahun harus mencukupi, mungkin pada masa yang sama anda menarik maklumat untuk pembayaran cukai suku tahunan.

Faedah Penilaian

Perhiasan berada di rahmat pasaran logam berharga, dan turun naik dalam sektor ini mempunyai kesan langsung terhadap nilai perniagaan anda. Nilai perniagaan anda berbeza dengan harga pasar emas, kerana penjualan perhiasan runcit menurun ketika harga emas meningkat. Sekiranya anda melihat nilai perniagaan anda menurun, anda dapat mengurangkan perbelanjaan atau gaji atau meningkatkan iklan untuk mengimbangi trend menurun.

Aset Tunai

Menilai nilai semua aset tunai. Ini termasuk inventori perhiasan yang tidak terjual, semua wang yang perlu dibayar selama 90 hari berikutnya, serta pelaburan yang dimiliki oleh syarikat yang boleh anda ubah menjadi wang tunai dalam masa 30 hari. Beberapa pelaburan mempunyai dua nilai: nilai buku dan nilai pasaran semasa. Anda akan mendapat nilai buku saham dan pelaburan lain pada lejar kewangan syarikat anda. Anda boleh memeriksa nilai pasaran, harga jualan semasa, dengan broker anda.

Aset Bukan Tunai

Nilai nilai aset bukan tunai perniagaan, seperti peralatan dan bekalan. Kategori ini merangkumi pelaburan yang memerlukan masa lebih dari 30 hari untuk dibubarkan, seperti harta tanah atau bon perbandaran. Seperti aset tunai, beberapa pelaburan mempunyai dua nilai.

Liabiliti

Tambahkan jumlah wang yang wajib dibayar oleh perniagaan selama 90 hari ke depan. Ini termasuk gaji dan faedah pekerja, overhead, seperti sewa dan utiliti, pembayaran kepada pembekal, yuran dan lesen, antara perbelanjaan lain yang dikeluarkan oleh kedai perhiasan anda.

Menentukan Nilai

Rumusnya adalah: aset tunai + aset bukan tunai - liabiliti yang perlu dibayar selama 90 hari berikutnya = nilai. Sekiranya kedai perhiasan anda baru, maka ia mungkin mempunyai nilai negatif yang menggambarkan kos yang berkaitan dengan pembelian inventori awal. Kedai perhiasan mungkin mempunyai penjualan yang baik, tetapi nilainya menurun sekiranya harga emas turun jauh di bawah parasnya sejak anda membeli inventori. Pengetahuan ini membantu anda mengurus kedai perhiasan dengan berkesan dengan membolehkan anda membuat penyesuaian pada rancangan perniagaan anda yang menangani penyebab penurunan atau negatifnya nilai. Sekiranya anda tidak mengesan nilai kedai perhiasan anda secara berkala, maka anda mungkin tidak akan melihat trend negatif ketika mula-mula berkembang ketika kerosakan masih minimum dan sedikit kesan jangka panjang dapat dirasakan ..