Cara Menjaga Nama Perniagaan Anda Dari Tidak Bingung Dengan Perniagaan Lain

Anda boleh menggunakan beberapa strategi untuk membezakan nama perniagaan anda dari nama serupa yang digunakan oleh syarikat lain. Anda boleh mendaftarkan dan menandakan nama perniagaan anda, tetapi perniagaan lain sering mempunyai nama yang cukup serupa untuk mengelirukan pelanggan anda. Anda boleh menukar nama anda secara rasmi atau menambahkan kelayakan ke nama yang ada untuk mengingatkan pelanggan anda tentang perbezaan anda. Sekiranya perniagaan menggunakan nama cap dagang anda, anda boleh mengambil tindakan undang-undang untuk menghentikannya.

Nama Unik

Untuk memastikan pelanggan anda tidak membingungkan perniagaan anda dengan yang mempunyai nama yang serupa, pilih nama perniagaan yang khas. Sekiranya nama keluarga anda tidak biasa dan anda memasukkannya dalam nama perniagaan, itu mesti menjadikannya menonjol. Sekiranya anda menghasilkan produk yang tidak biasa, termasuk dalam nama perniagaan anda akan membantu membezakannya. Sekiranya perniagaan anda adalah perkara biasa, cubalah gabungan kata atau singkatan yang tidak biasa. Anda boleh menyemak rekod umum tanda dagangan dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat dan nama perniagaan yang didaftarkan dengan pejabat pemfailan untuk negeri anda untuk memastikan tidak ada syarikat yang ada yang mempunyai nama yang serupa.

Tanda Dagangan

Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS, atau USPTO, membolehkan anda menandakan kata atau frasa yang membezakan syarikat anda. Apabila anda menandakan nama perniagaan yang unik, tidak ada syarikat lain yang dapat menggunakannya. Sebilangan besar syarikat mengupah peguam dagang untuk membantu membimbing mereka melalui proses undang-undang mendaftarkan tanda dagang, tetapi anda boleh memohon tanpa peguam. Untuk melengkapkan pendaftaran, anda harus menentukan perkataan atau frasa yang ingin anda daftarkan, menerangkan barang dan perkhidmatan yang berkaitan dengan tanda dagang dan memberikan bukti bahawa anda menggunakan tanda dagang tersebut dalam perdagangan. USPTO memeriksa aplikasi anda dan menerbitkannya jika boleh diterima.

Kelayakan

Sekiranya anda mendapati bahawa syarikat lain mempunyai nama seperti syarikat anda, anda boleh mengurangkan kekeliruan dengan menambahkan kelayakan pada nama anda yang ada. Kelayakan positif yang berfungsi adalah kata sifat seperti "terbaik", "teratas" atau "unggul." Istilah geografi, seperti nama bandar atau negeri tempat perniagaan anda berada, mungkin juga sesuai. Walaupun kelayakan adalah kata-kata biasa, digabungkan dengan nama perniagaan anda yang ada, mereka dapat mengakhiri kebingungan. Sekiranya menambahkan kelayakan generik seperti "terbaik" tidak sesuai dengan nama perniagaan anda atau gambar yang ingin anda unjurkan di pasaran, istilah deskriptif khusus yang berkaitan dengan produk anda mungkin memberi kesan yang diinginkan. Anda hanya mendaftarkan nama yang diubah suai sebagai nama "berniaga sebagai" di negeri anda.

Lindungi Nama Anda

Kunci untuk melindungi nama perniagaan anda adalah berjaga-jaga di pasaran anda dan waspada terhadap sebarang kekeliruan pelanggan. Sekiranya anda telah memilih nama khas atau nama dagang nama perniagaan anda, pesaing tidak berhak menggunakan nama yang terlalu serupa, terutama jika ia menimbulkan kekeliruan di pasaran. Kadang-kadang secara tidak rasmi memberitahu syarikat lain mengenai masalah itu cukup untuk penyelesaian yang baik, tetapi anda mungkin harus pergi ke mahkamah untuk melindungi hak anda atas nama perniagaan anda. Sekiranya demikian, memiliki cap dagang menjadikan anda berada dalam kedudukan yang kuat untuk menuntut ganti rugi dan menghalang pihak lain menggunakan nama anda.