Apa yang Berlaku Apabila Kawalan Dalaman Berputus di Syarikat?

Akibat daripada kerosakan dalam kawalan dalaman boleh menjadi luas dan teruk. Kawalan dalaman melindungi dari sejumlah masalah yang mungkin mempengaruhi keuntungan atau bahkan jangka panjang survival syarikat. Sekiranya salah satu kawalan dalaman dielakkan atau menjadi tidak berkesan, apa pun kawalan yang dirancang untuk dilindungi dapat terjadi.

Kawalan Dalaman

Kawalan dalaman adalah proses dan kebijakan yang digunakan syarikat untuk memastikan operasinya efektif dan efisien, laporan kewangannya tepat dan lengkap dan syarikat menjalankan perniagaan sesuai dengan semua peraturan dan undang-undang yang relevan. Kawalan dalaman dapat dilaksanakan oleh dewan pengarah atau pemilik dan pengurus syarikat, dan mereka dikuatkuasakan oleh semua orang yang terlibat dalam operasi syarikat. Beberapa kawalan dirancang untuk mencegah masalah, beberapa untuk mengesannya dan beberapa untuk memperbaiki masalah yang ada.

Keberkesanan dan Kecekapan

Kawalan yang bertujuan untuk memastikan kecekapan dan keberkesanan operasi syarikat dapat merangkumi proses yang dirancang untuk meminimumkan pembaziran dan waktu henti. Sekiranya kawalan ini rosak, operasi syarikat menjadi tidak cekap Sebagai contoh, jika pusat panggilan berhenti secara berkala mengesan angka seperti purata masa yang dihabiskan untuk setiap panggilan, nisbah penutupan dan nisbah penjualan, operator mungkin mula menghabiskan terlalu banyak waktu untuk setiap panggilan, menutup terlalu sedikit panggilan dan mengabaikan penjualan. Pusat panggilan mungkin tidak menguntungkan.

Kebolehpercayaan Kewangan

Kawalan dalaman yang bertujuan untuk memastikan kebolehpercayaan rekod kewangan termasuk penggunaan audit dalaman, pemeriksaan mengejut dan pemisahan tugas kewangan. Sekiranya pengurus mengesampingkan kawalan dan membatalkan audit dalaman untuk menjimatkan masa atau wang, penipuan tidak dapat dikesan. Seorang pekerja yang tidak jujur ​​dapat memutuskan untuk mengambil keuntungan dari kurangnya pengawasan dan melakukan penipuan yang bahkan tidak akan dia coba jika kawalan telah dilakukan. Kawalan juga boleh rosak sekiranya orang bekerjasama untuk mengatasinya. Contohnya, orang yang bertanggung jawab untuk menyetujui perbelanjaan dapat bersekongkol dengan orang yang bertanggung jawab mencetak cek untuk mengatasi pemisahan tugas dan mencuri dari syarikat.

Pematuhan

Kawalan dalaman yang dimaksudkan untuk memastikan kepatuhan terhadap peraturan atau hukum dapat menjadi yang paling penting bagi sebuah syarikat, kerana pelanggaran undang-undang atau peraturan dapat mengakibatkan denda, tuntutan hukum atau bahkan tuduhan jenayah yang besar. Sebagai contoh, kemudahan rumah berkumpulan mungkin diperlukan oleh undang-undang untuk melakukan persediaan berkala semua ubat di premis. Sekiranya kawalan ini rosak, ubat-ubatan boleh hilang atau dicuri. Syarikat yang bertanggungjawab untuk rumah kumpulan boleh didenda atau digugat, terutama jika pelanggan jatuh sakit kerana ubatnya salah tempat.