Senarai Perniagaan Yang Mudah Memulakan

Memulakan perniagaan tidak harus menjadi proses yang sukar. Sebenarnya, terdapat banyak perniagaan yang mudah ditubuhkan. Di samping itu, banyak peluang ini memerlukan sedikit atau tidak ada wang permulaan. Sama ada seorang usahawan mencari pekerjaan sambilan untuk mendapatkan wang tambahan atau perubahan kerjaya yang lengkap, ada mudah untuk memulakan perniagaan yang tersedia untuk memenuhi pelbagai minat dan set kemahiran.

Anjing Berjalan

Pemilik anjing yang bekerja pada siang hari sering menggunakan khidmat pejalan kaki anjing untuk mengeluarkan sedikit Fido sebagai pilihan pagi. Memulakan perkhidmatan berjalan kaki adalah sangat mudah. Tidak diperlukan pelesenan atau latihan formal. Yang diperlukan hanyalah cinta kepada makhluk berkaki empat dan kemampuan untuk mengekalkan jadual yang konsisten. Perniagaan berjalan kaki anjing adalah pilihan terbaik untuk pelajar kolej dan orang lain yang mempunyai jadual waktu siang yang fleksibel.

Langkah pertama untuk membuka perniagaan jenis ini adalah memperoleh pelanggan. Pemasaran dapat dicapai dengan berbagai cara, termasuk memposting brosur di seluruh kawasan sekitar, iklan di surat kabar tempatan, dan juga mulut ke mulut yang kuno. Adalah penting, ketika bekerja dengan pelanggan baru, untuk membuat perjanjian perkhidmatan. Dokumen ini menyoroti perkhidmatan yang akan diberikan dan bayaran yang harus dibayar.

Perkhidmatan Pengemasan

Sama seperti individu yang sibuk mengupah profesional untuk berjalan anjing mereka, mereka juga melibatkan pembantu rumah untuk membersihkan dan menjaga kediaman mereka. Perkhidmatan pengemasan agak mudah untuk dimulakan dan dapat dibuat dengan anggaran yang lebih rendah. Seorang pengusaha hanya boleh membeli barang keperluan asas, termasuk baldi, kain buruk, kain pel, penyapu dan pembersih vakum.

Pelanggan dapat dijumpai melalui penempatan iklan baris, senarai Halaman Kuning dan brosur yang disusun secara strategik. Mereka yang mempunyai perniagaan baru juga boleh mengedarkan kad perniagaan. Manfaat memulakan perkhidmatan pengemasan adalah fleksibiliti yang diberikannya. Seorang usahawan boleh mengambil seberapa banyak atau sedikit pelanggan yang dia pilih.

Perkhidmatan Kesetiausahaan

Selain menjadi perniagaan yang mudah untuk dimulakan, perkhidmatan kesetiausahaan dapat dikendalikan di luar rumah pemiliknya. Perkhidmatan kesetiausahaan memerlukan seseorang yang mempunyai kemahiran pentadbiran yang kuat untuk melakukan pelbagai tugas perkeranian untuk pelanggannya, termasuk pemprosesan kata, penerbitan desktop, imlak dan transkripsi. Dia mungkin juga melakukan perkhidmatan kewangan asas, seperti pembukuan, pembayaran hutang dan tugas piutang, serta penyediaan cukai pendapatan.

Walaupun memulakan perkhidmatan kesetiausahaan adalah mudah, pembelian peralatan mahal diperlukan. Seorang usahawan mesti membeli komputer yang dilengkapi dengan perisian atau rangkaian pejabat yang berkaitan dengan perniagaan terkini. Dia juga harus memiliki telefon, mesin fotokopi dan pencetak, serta memiliki kemampuan untuk mengirim dan menerima faksimili.