Cara Memulakan Perniagaan dengan Pantas & Mudah

Sebenarnya, memulakan atau menjalankan perniagaan jarang dilakukan dengan cepat atau mudah. Walau bagaimanapun, menguruskannya dari rumah anda sendiri dapat membantu anda menjimatkan wang semasa anda menguji permintaan pasaran untuk penawaran anda. Tambahan, jika tidak sesuai dengan keinginan anda, anda mungkin dapat membungkusnya semudah anda memulakannya. Memulakan perniagaan dan beroperasi dengan cara terpantas adalah yang paling mudah apabila mengkaji beberapa petua logik.

1

Pertimbangkan memulakan perniagaan anda dari rumah untuk mengurangkan kos operasi perniagaan. Anda dapat mengawal perbelanjaan elektrik, gas dan mengelakkan bayaran sewa bangunan tambahan dengan lebih baik semasa anda bekerja dari rumah. Kemudian, jika anda memutuskan, anda boleh berpindah atau keluar dari pejabat rumah anda.

2

Turunkan asas sejauh menentukan apa yang anda mahu lakukan dan kemudian tentukan pelaburan tahunan dan kos permulaan. Beberapa idea perniagaan yang menampilkan kos permulaan yang rendah atau boleh disesuaikan termasuk penjualan, pemasaran, pesanan mel, reka bentuk grafik, perundingan, kaunseling, pengeluaran dan jenis perniagaan.

3

Ketahui berapa kos bagi anda untuk menjalankan perniagaan anda untuk tahun pertama. Anda mungkin tidak mendapat keuntungan selama beberapa bulan atau tahun pertama menjalankan perniagaan anda. Tentukan bagaimana anda akan membiayai usaha perniagaan anda sehingga anda mencapai impak untuk mendapatkan pelaburan anda.

4

Kembangkan rancangan perniagaan yang realistik dan komprehensif. Rancangan tersebut harus merangkumi perihal perniagaan anda, penyata misi, strategi pemasaran, dokumen kewangan seperti carta aliran tunai anda, kunci kira-kira, dan penyata untung rugi, dan dokumen penting lain yang berkaitan dengan perniagaan anda.

5

Tentukan bagaimana anda dan keluarga anda akan menyesuaikan diri dengan jadual perniagaan anda semasa anda bekerja dari rumah. Tetapkan kawasan pejabat khusus dan sisihkan waktu premium untuk menjalankan perniagaan anda. Anda juga boleh mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan milik keluarga dan melibatkan semua orang.

6

Dapatkan lesen dan izin yang betul untuk menjalankan perniagaan anda. Tentukan nama dagang dan kemudian daftarkannya dengan setiausaha pejabat negeri anda. Ini akan memastikannya tidak digunakan oleh orang lain di bandar anda.

7

Dapatkan kaunseling perniagaan. Walaupun memulakan perniagaan bermula dengan cita-cita peribadi, seorang kaunselor dapat membantu anda menentukan strategi anda ketika anda mengatur matlamat anda.