Perisian Pemantauan Stesen Kerja

Perisian pemantauan stesen kerja membolehkan pemilik perniagaan kecil memastikan kepatuhan terhadap standard perniagaan, keperluan undang-undang dan dasar syarikat. Perisian ini membolehkan pemantau rangkaian kepada polis untuk penggunaan komputer syarikat yang tidak sesuai, pelanggaran keselamatan atau dasar teknologi maklumat, dan mengenal pasti pengguna yang tidak sah di rangkaian. Banyak masalah etika, teknikal dan undang-undang mungkin muncul ketika menggunakan perisian ini sebagai sebahagian daripada perniagaan kecil.

Membuat Keputusan

Hanya sedikit pekerja yang senang diperhatikan oleh atasan, dan banyak pemilik perniagaan sangat bergantung pada kemahiran dan pengalaman pekerja mereka. Mengehadkan kebebasan atau memperkenalkan kemungkinan pengawasan berterusan dapat secara dramatis menurunkan semangat bagi mereka yang tidak terbiasa dengan prosedur tersebut. Pemilik perniagaan harus berhati-hati mempertimbangkan potensi penurunan semangat dan produktiviti terhadap keuntungan yang diperoleh dengan menggunakan perisian pemantauan. Berhati-hatilah untuk memberitahu pekerja mengenai maklumat apa yang mungkin dipantau oleh pentadbir rangkaian secara aktif dan atas sebab apa.

Spesifikasi teknikal

Perisian pemantauan masa nyata membolehkan monitor mengawasi hampir semua perisian atau teknologi berkaitan yang digunakan di stesen kerja pekerja. Alat-alat ini boleh terdiri dari proses latar belakang kecil dan tidak mengganggu hingga alat rakaman skrin penuh dan alat menangkap audio. Baca dengan teliti semua spesifikasi teknikal yang diperlukan untuk perisian yang digunakan oleh perniagaan. Memahami spesifikasi ini dapat menjimatkan kos peningkatan harga syarikat atau kehilangan produktiviti kerana masalah sistem. Perisian pemantauan yang menangkap tetapi tidak dilaporkan dalam masa nyata dapat membantu mengurangkan beberapa batasan ini.

Pertimbangan Undang-Undang

Undang-undang Wiretap membuat beberapa pengecualian untuk penyedia perkhidmatan rangkaian, tetapi kebanyakan pengecualian masih memerlukan persetujuan pengguna. Perisian pemantauan harus menyertakan tetingkap pop timbul yang memberitahu pengguna prosedur pemantauan pada setiap log masuk. Ini membantu memastikan kepatuhan terhadap undang-undang penyadapan. Juga, perniagaan hanya perlu memantau prosedur komunikasi dan perisian yang melindungi hak atau harta syarikat. Cuba pastikan dasar IT yang dikemas kini tersedia untuk semua pekerja dan minta setiap orang yang mengakses stesen kerja syarikat menandatangani polisi tersebut.

Maklumat tambahan

Pertimbangan tambahan untuk penggunaan perisian pemantauan stesen kerja termasuk kos dan tenaga kerja tambahan yang diperlukan. Pakej komprehensif yang merangkumi pemantauan masa nyata, tangkapan skrin aktif dan perkhidmatan lain boleh kelihatan mahal bagi perniagaan kecil. Selain itu, kos tenaga kerja bagi profesional IT yang mahir untuk memantau rangkaian atau latihan pengurusan untuk penggunaan sistem berasaskan antara muka boleh memberi kesan negatif kepada garis bawah syarikat. Perisian ini juga mungkin memerlukan bayaran tambahan untuk beberapa stesen kerja, penyelesaian masalah rasmi atau sokongan teknikal.