Apa Perbelanjaan Tetap Yang Ada Semasa Mengendalikan Dapur Katering?

Dapur katering mempunyai beberapa jenis perbelanjaan yang tetap dan mesti dibayar setiap bulan perniagaan dijalankan. Walaupun syarikat anda tidak menerima pesanan baru, anda masih beroperasi apabila anda bersedia menerima kerja baru. Perbelanjaan yang anda buat untuk menyediakan perkhidmatan anda tetap. Perbelanjaan berubah-ubah, seperti produk makanan dan tenaga kerja tidak dibayar apabila anda tidak mempunyai pesanan untuk mengisi; inilah konsep yang memisahkan kategori perbelanjaan tetap dan berubah.

Sewa dan Utiliti

Jumlah yang anda bayar untuk sewa dapur adalah perbelanjaan tetap dan tidak berubah dari bulan ke bulan, tanpa mengira pendapatan yang anda peroleh dari aktiviti katering setiap bulan. Utiliti, seperti elektrik, air, gas dan sampah juga dianggap sebagai perbelanjaan tetap. Walaupun jumlah yang anda bayar setiap bulan untuk utiliti mungkin sedikit berbeza, kos utiliti adalah perbelanjaan tetap untuk perniagaan katering anda, dan tidak dapat disesuaikan dengan mudah untuk menyokong aliran pendapatan yang berbeza-beza.

Pembelian Peralatan

Sekiranya anda membeli peralatan katering atau kenderaan penghantaran secara kredit, jumlah yang anda bayar setiap bulan untuk baki adalah perbelanjaan tetap. Bayaran pokok dan faedah pada nota mesti dibuat setiap bulan, walaupun anda tidak mempunyai kontrak katering baru atau tidak menjana pendapatan baru pada bulan tersebut.

Insurans

Sebarang insurans yang dijalankan oleh perniagaan anda adalah perbelanjaan tetap yang mesti anda bayar setiap bulan. Contoh insurans perniagaan am termasuk insurans liabiliti, insurans pampasan pekerja dan insurans liabiliti minuman keras. Jenis insurans tambahan termasuk insurans kenderaan komersial untuk kenderaan penghantaran dan insurans kesihatan yang ditaja oleh majikan atau insurans tidak sengaja untuk pekerja.

Mengiklankan

Produk iklan, seperti brosur, menu, kad nama dan brosur adalah semua komponen program pemasaran dapur katering. Perniagaan katering mesti memperhitungkan kos iklan sebagai sebahagian dari anggaran perbelanjaan tetap, kerana terdapat biaya iklan yang dikeluarkan setiap bulan. Kos khusus untuk pengiklanan dapat dikawal, tetapi penghapusan perbelanjaan ini dari belanjawan bulanan anda bukanlah pilihan.