Cara Menulis Penilaian Risiko untuk Bekerja di Penjagaan Anak

Penilaian risiko memastikan tempat penitipan anak selamat dan sihat untuk kakitangan, kanak-kanak dan ibu bapa. Sebilangan besar negeri memerlukan anda mematuhi syarat khusus yang dapat mengurangkan pelanggaran yang boleh menimbulkan risiko bahaya kepada kanak-kanak sebelum mengeluarkan lesen jagaan kanak-kanak. Di samping itu, perkhidmatan jagaan kanak-kanak diklasifikasikan dalam industri perkhidmatan sosial, tertakluk kepada piawaian Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, atau OSHA, yang memerlukan penilaian risiko formal dijalankan.

Kenalpasti Bahaya

Penilaian risiko memastikan anda mengenal pasti dan mendokumentasikan bahaya yang mungkin membahayakan kakitangan dan kanak-kanak di tempat jagaan kanak-kanak. Ini mendorong kakitangan untuk sedar tentang apa yang boleh berlaku untuk mengawal keadaan sebelum penyakit atau kecederaan berlaku. Bahaya adalah apa-apa yang berpotensi menyebabkan bahaya, termasuk mainan dan peralatan, keselamatan pintu masuk dan pintu keluar, kanak-kanak tanpa pengawasan, bahan pembersih dan pembasmi kuman serta biologi seperti jangkitan udara dan jangkitan darah. Untuk setiap bahaya, tetapkan faktor berat yang menunjukkan jangkaan bahaya yang boleh berlaku, yang boleh berkisar antara "tertentu" hingga "tidak pernah."

Siapa yang Berisiko

Anda perlu menuliskan siapa yang boleh dirugikan oleh setiap bahaya yang anda kenal pasti dan bagaimana. Biasanya tahap risiko akan sesuai dengan fungsi pekerjaan, dengan beberapa kumpulan orang memerlukan pertimbangan khusus - mereka yang lebih rentan terhadap bahaya tertentu. Contohnya, mereka yang melakukan lampin dan sentiasa mengendalikan kanak-kanak lebih cenderung dijangkiti patogen yang dibawa darah. Berjalan-jalan di tempat jagaan kanak-kanak dan semua kawasan lain dengan memperhatikan kemungkinan bahaya, melihat buku kemalangan untuk memahami sebarang kemalangan sebelumnya dan bercakap dengan kakitangan untuk mendengar kebimbangan dan pendapat mereka akan membantu anda membuat penilaian risiko yang sesuai.

Prosedur Kawalan dan Perancangan Kecemasan

Langkah kawalan adalah prosedur atau tindakan yang perlu diambil untuk menghilangkan atau mengurangkan risiko. Tuliskan apa kawalan, jika ada, yang ada untuk menguruskan setiap bahaya. Sekiranya anda tidak menganggap kawalan yang ada cukup baik, tulis apa lagi yang perlu dilakukan. Utamakan bahaya yang perlu diperbaiki berdasarkan kemungkinan kecederaan atau kemudaratan dan akibatnya, yang boleh berkisar dari sepele - seperti goresan - hingga parah atau bahkan membawa maut. Sertakan perancangan kecemasan dengan menentukan pengaturan apa yang harus dibuat untuk menangani kemalangan atau kejadian serius.

Susulan

Sediakan penilaian risiko kepada kakitangan supaya mereka dapat melaksanakan cadangan tersebut. Sekiranya boleh, setiap kakitangan mesti memastikan setiap tindakan yang dikenal pasti dilakukan dan tandakan setiap tindakan itu selesai. Ini juga boleh digunakan sebagai sebahagian daripada proses induksi untuk kakitangan baru. Semak dan kemas kini penilaian risiko secara berkala sekiranya perlu. Ini boleh berlaku setiap tahun atau langsung apabila terdapat perubahan besar di tempat penitipan anak, seperti pengenalan peralatan baru.