Cara Menjual Dengan Nama Perundangan yang berbeza

Sekiranya anda memiliki perniagaan, mungkin ada kalanya anda ingin menjual produk atau perkhidmatan dengan nama yang berbeza. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai LLC yang berfungsi sebagai syarikat payung untuk pelbagai jenis perniagaan. Sekiranya anda menjual kedua-dua perkhidmatan berjalan kaki anjing dan pakaian vintaj, anda mungkin tidak mahu memasarkan keduanya dengan nama perniagaan yang sama. Di sinilah nama "Doing Business As", atau DBA, masuk.

Menjalankan Perniagaan Sebagai

Juga disebut sebagai nama rekaan, DBA adalah nama lain daripada nama anda di mana perniagaan anda beroperasi. Sebilangan besar negeri dan daerah membolehkan anda mempunyai sebilangan nama DBA yang anda perlukan. Ini membolehkan anda memadankan nama atau jenama yang sesuai dengan produk atau perkhidmatan yang anda jual, dan bukannya terjebak menjual segala sesuatu di bawah nama perniagaan asal anda sekiranya anda memutuskan untuk bercabang.

Hak Milik dan Perkongsian Tunggal

Pemilik tunggal dan rakan kongsi yang menjalankan perniagaan kerana nama lain selain daripada mereka sendiri perlu mengemukakan DBA untuk nama tersebut. Mereka juga perlu memfailkan DBA yang terpisah untuk sebarang nama tambahan di mana mereka berniaga. Sekiranya anda ingin menjual bunga dan barang bakar dengan nama yang berbeza, sama ada di kedai batu bata dan mortar atau melalui kedai dalam talian, anda perlu memfailkan DBA yang terpisah untuk "Kedai Bunga Nancy" dan "Kedai Pie Nancy."

Syarikat dan LLC

Syarikat dan LLC perlu memfailkan DBA untuk sebarang nama perniagaan yang ingin mereka gunakan selain daripada nama perniagaan yang dimasukkan sebelumnya. Dengan cara ini, entiti korporat dapat bertindak sebagai payung untuk lebih dari satu usaha perniagaan. Sebagai contoh, "John Doe Enterprises, LLC" boleh menjadi entiti prinsip di mana "John Doe Entertainment", "JD Media Productions" dan "Doe Photography" semua menjual perkhidmatan. Walau bagaimanapun, nama DBA perlu diajukan untuk setiap nama perniagaan tambahan yang digunakan.

Mendaftar DBA Anda

Negeri yang berbeza mempunyai peraturan dan proses yang berbeza untuk pengajuan DBA. Di beberapa negeri, ia hanya perlu dilakukan di peringkat negeri; tetapi di kebanyakan negeri ia mesti dilakukan di peringkat daerah. Beberapa negeri tidak memerlukan pemfailan DBA sama sekali. Pentadbiran Perniagaan Kecil mengekalkan carta dengan maklumat pengarsipan DBA mengikut negeri yang boleh anda periksa untuk mengetahui peraturan di negeri tempat tinggal anda. Di Texas, sebagai contoh, Sijil Nama yang Diasumsikan mesti diajukan kepada Setiausaha Negara dan pejabat Kerani Daerah. Di beberapa negeri dan daerah, selain mengajukan DBA, Anda juga harus menerbitkan pengumuman di surat kabar atau majalah tempatan untuk menjadikannya rasmi.