Peranti Apa yang Akan Berkomunikasi Dengan Router?

Router menerima paket data dan meneruskannya ke senarai destinasi yang diketahuinya. Destinasi ini boleh menjadi penghala lain, atau tujuan yang dimaksudkan dari komputer yang berkomunikasi melalui penghala. Penghala membantu menghubungkan rangkaian perniagaan secara geografi - memisahkan laman web, dan juga peranti yang disambungkan ke Internet.

Penghala dan IP

Penghala dirancang hanya untuk membimbangkan maklumat berdasarkan IP. Ini bermaksud bahawa setiap peranti perlu memasukkan header IP sebelum dapat berkomunikasi dengan penghala. Header IP mengandungi maklumat termasuk alamat IP sumber dan alamat IP tujuan. Apabila port pada penghala menerima maklumat ini, ia meneruskan maklumat tersebut dari port ke tempat yang diketahui tujuannya dapat dijumpai. Penghala dapat meneruskan paket itu terus ke tujuan, jika terpasang, atau ke penghala lain yang akan melakukan analisis yang sama.

Penghala ke Penghala

Di persekitaran dengan beberapa penghala, penghala tersebut berkomunikasi antara satu sama lain. Komunikasi ini membolehkan setiap penghala saling memberitahu di mana rangkaian yang berlainan berada. Router memberitahu router di sekitarnya mengenai rangkaian yang terpasang langsung ke antara muka mereka, dan juga rangkaian yang tidak terpasang langsung yang telah dipelajarinya dari router lain. Ini dilakukan melalui protokol routing. Salah satu protokol asalnya adalah Routed Information Protocol, atau RIP, tetapi protokol yang paling umum adalah Protokol Routing Interior Gateway, atau IGRP. IGRP melampaui RIP untuk memasukkan maklumat mengenai kelajuan sambungan ke rangkaian, sehingga paket IP dapat mencari jalan terbaik melalui serangkaian router.

Komputer ke Penghala

Komputer memerlukan penghala untuk menyambung ke komputer lain. Komputer, bagaimanapun, tidak mengekalkan jadual perutean yang kompleks yang diperlukan untuk mengetahui dengan tepat bagaimana menuju ke mana-mana peranti di Internet atau disambungkan secara langsung. Apabila komputer perlu berkomunikasi dengan komputer lain di luar rangkaian langsungnya, komputer bergantung pada gateway lalai. Gerbang lalai adalah tempat komputer menghantar maklumat apabila tidak mengetahui jalan terbaik. Gerbang lalai adalah umum dalam sambungan Internet di rumah, apabila semua komunikasi ke Internet dihantar ke penghala rumah. Penghala rumah dalam penyediaan itu biasanya menggunakan gerbang lalai sendiri untuk menghantar maklumat ke ISP.

Suis dan Alamat IP

Suis tidak berfungsi pada alamat IP. Suis menggunakan alamat berasaskan perkakasan, yang disebut "alamat MAC" untuk menangani komunikasi antara peranti di rangkaian yang sama. Dua aspek suis yang membingungkan termasuk peralihan lapisan-3 dan alamat IP yang ditugaskan ke suis yang dapat dikendalikan. Alamat IP suis tidak ada kaitan dengan penghalaan data; sebenarnya komputer kecil di dalam suis, yang dapat diakses dari jarak jauh untuk membuat perubahan pada konfigurasi suis. Penghala tidak berkomunikasi dengan IP suis dengan cara dua penghala berkomunikasi. Beberapa suis, bagaimanapun, dirancang sebagai suis "Lapisan 3". Layer 3 adalah istilah industri yang merujuk kepada kemampuan untuk membuat laluan berdasarkan alamat IP.Suis yang rumit ini merangkumi komponen penghala yang berkomunikasi secara dalaman dengan pengaturcaraan suis untuk membolehkan komunikasi antara rangkaian kawasan tempatan maya, atau VLAN. VLAN adalah cara untuk beralih ke kumpulan rangkaian yang terpisah mengikut port individu, dan bukannya suis yang berasingan. Walaupun ini mengaburkan garis, suis tidak membuat komunikasi yang bermakna dengan penghala, tetapi hanya meneruskan maklumat dari peranti yang melakukannya.