Kelebihan & Kekurangan Jabatan Sumber Manusia

Sebagai pemilik perniagaan kecil, saatnya mungkin akan tiba ketika anda menghadapi keputusan sama ada untuk menambah jabatan sumber manusia yang berdedikasi, baik secara dalaman atau sumber luar. Menurut perunding pengurusan Ethan A. Menang, sebagai peraturan umum, apabila sebuah syarikat menjangkau 50 pekerja, peranan SDM perlu ditangani oleh lebih dari satu individu. Menambah jabatan HR menawarkan kelebihan dan kekurangan.

Meringankan Beban

Apabila perniagaan kecil anda berkembang dan anda terus menambah pekerja dan mungkin juga lokasi tambahan, menjadi semakin sukar untuk menguruskan setiap aspek perniagaan anda. Dengan menambahkan jabatan sumber manusia, anda tidak perlu terlibat secara langsung dalam tugas-tugas yang memakan masa seperti merekrut, memberi manfaat kepada pentadbiran dan mengembangkan dan melaksanakan polisi dan prosedur personel. Sebagai gantinya, anda boleh lebih memfokuskan pada item berukuran besar seperti meningkatkan pendapatan dan memperoleh bahagian pasaran.

Mengekalkan Pematuhan

Perniagaan mesti memastikan mereka mematuhi sejumlah besar peraturan dan undang-undang yang mengatur hubungan dan manajemen personel. Profesional sumber manusia mempunyai kepakaran dalam bidang seperti amalan diskriminasi dan undang-undang pampasan. Ini mencegah anda melanggar peraturan yang mungkin tidak anda ketahui ada. Dalam prosesnya, anda dapat mengelakkan denda yang mahal dan mungkin juga tuntutan undang-undang sambil menjaga reputasi perniagaan anda.

Kawalan Pelepasan

Kelemahan menambahkan jabatan sumber manusia adalah kerana ia memerlukan anda melepaskan kawalan mengenai bagaimana perniagaan anda beroperasi. Individu lain kini mempunyai tanggungjawab untuk membuat keputusan penting dalam bidang utama, termasuk pengambilan pekerja dan hubungan personel. Sekiranya anda membawa orang luar ke dalam organisasi anda atau bahkan menggunakan sumber tenaga manusia, anda menghadapi risiko bahawa individu-individu ini tidak akan sepenuhnya menyesuaikan diri dengan nuansa perniagaan anda dan akhirnya membuat keputusan yang bukan untuk kepentingan organisasi anda.

Masa dan Wang

Ia memerlukan masa untuk berjaya melaksanakan jabatan sumber manusia. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk menggaji kakitangan atau mencari syarikat yang tepat sekiranya anda lebih suka menggunakan fungsi tersebut. Terdapat juga kemungkinan keluk pembelajaran sementara jabatan baru meningkat dengan pantas, serta jangka masa penyesuaian yang panjang untuk anda dan pekerja anda. Bergantung pada seberapa besar jabatan HR yang anda tambahkan, ia dapat mewakili kos yang besar bagi perniagaan anda.