Cabaran Komunikasi E-mel Perniagaan

Pengurus perniagaan hari ini kerap berkomunikasi dengan pekerja, pelanggan dan pihak berkepentingan mereka melalui e-mel. Walaupun komunikasi e-mel cepat dan dapat dihantar dari PC, telefon atau peranti mudah alih lain dengan mudah, pengurus menolak e-mel untuk cabaran yang diajukan oleh syarikat besar dan kecil.

Kesan

Menghantar mesej e-mel tidak seperti menghantar sampul surat tertutup melalui perkhidmatan pos. Komunikasi di atas kertas cenderung tidak dapat dibaca oleh seseorang yang tidak dimaksudkan oleh mesej itu. Ini tidak benar dengan e-mel, yang boleh dihantar oleh penerima kepada siapa sahaja yang dipilihnya. Cabaran bagi mana-mana ahli perniagaan adalah untuk berfikir dengan jelas mengenai kandungan mesej e-mel yang akan dihantar dan akibat yang tidak diingini dari maklumat yang berakhir di kotak masuk yang salah.

Tempoh masa

Kadang-kadang mesej e-mel tersumbat dalam "sistem" dan tidak dihantar berjam-jam atau kadang-kadang bahkan beberapa hari dari saat ia dihantar. Anda menjangkakan penghantaran hampir seketika, tetapi itu tidak selalu berlaku. Penetapan tarikh dan masa yang tepat dapat mengurangkan sebahagian masalah ini. Tetapi penting juga untuk mempertimbangkan zon waktu pelayan surat dan bagaimana mekanisme penghantaran yang bodoh.

Pertimbangan

E-mel dirancang untuk meningkatkan komunikasi dengan menjadikannya lebih pantas dan lebih tepat. Tetapi mencetak mesej e-mel pada pencetak syarikat mengalahkan tujuan ini. Pejabat "tanpa kertas" jauh sekali jika terlalu banyak pekerja yang berkeras untuk menyimpan fail kertas dari semua mesej e-mel yang mereka hantar atau terima.

Amaran

E-mel menjadikannya malas. Walaupun terdapat kecekapan jelas yang dapat diperoleh dengan menggunakan e-mel, pastikan pasukan penjualan anda tidak menggunakan e-mel sebagai penopang. Tidak ada pertemuan seperti orang yang ramah untuk menutup penjualan atau membuat promosi yang menarik untuk calon pelanggan.

Wawasan Ahli

Sama seperti orang jualan secara peribadi di hadapan pelanggan, pengurus juga perlu secara peribadi berhubungan dengan pekerja, kata Shawn Smith dari Next Level Consulting, perunding yang berpusat di New York untuk perniagaan yang sedang berkembang. Terlalu mudah bagi pengurus untuk duduk di pejabat tertutup dan menghantar e-mel kepada pekerja tanpa bercakap dengan mereka satu-satu. Malah komunikasi e-mel yang paling ringkas memerlukan penjelasan oleh beberapa pekerja.