Apakah Beberapa Soalan Yang Perlu Ditanyakan Pengurus kepada Pekerja Semasa Mereka Memberi Notis Mereka?

Malah pengunduran diri seorang pekerja dari perniagaan kecil boleh mempengaruhi rancangan perniagaan segera. Ini boleh menyebabkan kelewatan sekiranya anda mempunyai tarikh akhir dan membiarkan anda tanpa pekerja yang mencukupi untuk membuat liputan sehingga anda menggaji seseorang yang baru. Pemergian pekerja yang disayangi juga dapat menurunkan semangat pekerja anda yang lain. Kaedah utama yang digunakan pengurus untuk lebih memahami pengunduran pekerja adalah wawancara keluar. Ini biasanya merangkumi banyak soalan yang dapat membantu mengungkapkan cara meningkatkan syarikat anda untuk mengelakkan kemerosotan masa depan.

Keputusan

Pertanyaan membuat keputusan tertumpu pada alasan mengapa pekerja memilih untuk keluar, atau berusaha meyakinkan pekerja yang rajin atau berkemahiran tinggi untuk tinggal. Jenis soalan ini termasuk "Mengapa anda memutuskan untuk pergi?" dan "Apa yang menarik anda ke pekerjaan atau syarikat baru?" Sekiranya pekerja itu keluar kerana tidak berpuas hati dengan pekerjaan atau rakan sekerja, soalan yang cuba meyakinkan pekerja untuk tetap termasuk "Adakah cara yang boleh saya meyakinkan anda untuk tinggal?" atau "Apakah ada peningkatan pada pekerjaan atau persekitaran kerja yang dapat meyakinkan anda untuk tetap tinggal?"

Pengalaman

Sama ada pekerja itu akan keluar atau tidak kerana pekerjaan baru, anda harus bertanya mengenai pengalaman kerjanya. Jawapan pekerja dapat membantu memberikan perincian tambahan mengenai alasan dia pergi dan mendedahkan cara untuk memperbaiki pekerjaan untuk pekerja berikutnya. Soalan berkaitan dengan pekerjaan merangkumi "Apa aspek pekerjaan anda yang paling memuaskan dan paling tidak?" dan "Adakah anda merasakan anda mendapat latihan dan sokongan pekerjaan yang mencukupi?" Sekiranya pekerja memberitahu anda bahawa dia tidak, tanyakan soalan tambahan seperti "Kawasan apa yang tidak mencukupi?" atau "Tolong berikan saya contoh cara di mana anda tidak mendapat sokongan pekerjaan yang mencukupi?"

Penyeliaan

Mengemukakan soalan khusus mengenai pengawasan yang diterima oleh pekerja dapat mendedahkan apakah aspek pengurusan yang memicu keputusan pekerja. Ramai pekerja yang berlepas tidak akan menyebut masalah penyelia kerana bimbang akan membuat pengembalian syarikat kemudian atau menggunakan anda sebagai rujukan mustahil. Sebilangan akan memberikan maklum balas ketika ditanya apakah mereka yakin jawapan mereka tidak akan mempengaruhi mereka secara negatif. Contoh soalan penyeliaan merangkumi "Apa aspek gaya penyelia anda yang anda suka dan tidak suka?" dan "Apa yang dapat dilakukan oleh penyelia anda untuk meningkatkan kemahiran pengurusannya?"

Penambahbaikan

Seorang pengurus mengemukakan soalan peningkatan pekerjaan dan perniagaan pekerja yang mengundurkan diri untuk membantu menjadikan syarikat itu lebih cekap dan mesra pekerja. Ini termasuk "Apa pekerjaan atau penambahbaikan dasar syarikat yang dapat anda sarankan?" dan "Sekiranya anda dapat mengubah dua atau tiga perkara mengenai syarikat ini, apa yang akan anda ubah?" Jawapannya mungkin menunjukkan bahawa proses yang anda fikir berkesan sebenarnya memerlukan masa lebih lama untuk diselesaikan oleh pekerja atau bahawa pekerja anda memerlukan lebih banyak rehat.