Kaedah Kreatif untuk Mengikat Buku

Seni mengikat buku dicabar oleh teknologi yang membolehkan anda membaca hampir semua buku secara elektronik. Nasib baik, bagi pencinta buku yang masih menghargai nuansa buku yang bagus, ada cara kreatif untuk membuat buku. Walaupun anda mungkin tidak mempunyai semua bahan yang diperlukan di rumah anda, anda boleh mendapatkannya di kedai runcit tempatan, dan anda boleh mengikat buku di rumah anda.

1

Potong halaman anda ke ukuran yang sesuai untuk buku anda. Lipat dan susun halaman menjadi tanda tangan. Tandatangan adalah bahagian kertas yang bersarang di antara satu sama lain. Tentukan jumlah halaman yang akan dimiliki oleh buku anda, dan buat setiap tandatangan setebal 7 hingga 10 halaman. Bahagikan tulang belakang menjadi bilangan helai kepala yang akan anda gunakan. Tandakan tandatangan untuk mengikat dengan meletakkan helai ½ inci dari atas dan ¾ inci dari bawah. Ukur ruang di antara dan bahagikan dengan bilangan jalur pengikat yang anda perlukan. Pastikan jalur berada dalam jarak yang sama rata.

2

Potong segitiga kecil pada tanda kaki dan kepala. Tebuk lubang di antara tanda tepi anda. Tebuk lubang di tulang belakang dengan teliti dan bukan di halaman yang dicetak. Jahit benang berlilin melalui lubang setiap tandatangan individu. Pastikan jumlah pengikatan anda adalah lebar semua tandatangan anda ditambah 2 inci. Masukkan jarum ke lubang pertama tanda tangan pertama dan tarik keluar kecuali dua inci. Tarik jarum melalui lubang seterusnya dan tarik rapat. Ulangi sehingga setiap lubang diikat dengan kemas. Beralih ke tandatangan seterusnya.

3

Jahitan cerek atau jahitan zigzag apabila anda mencapai bahagian bawah tandatangan kedua atau ketiga. Teruskan proses ini di kepala dan kaki setiap tandatangan tambahan. Tarik sebarang akses yang ketat; semakin ketat jahitan, semakin kuat pengikatannya. Cerek dua kali kepala dan kaki terakhir setelah semua tandatangan dijahit bersama.

4

Sapukan sejumlah besar polivinil asetat (PVA) atau gam pengikat ke jari anda dan urut secara mendalam ke tulang belakang buku anda. Biarkan sebilangan gam menetap di antara tandatangan untuk keselamatan tambahan. Potong sehelai kain sedikit lebih lama daripada tulang belakang. Sapukan pada tulang belakang dan ratakan kekasaran. Potong lebihan kain. Potong sekeping papan penutup agar sesuai dengan tulang belakang. Sapukan pada tulang belakang semasa masih basah, dan ratakan.

5

Buat dua papan penutup untuk menutup halaman bercetak anda. Letakkan penutup depan dan belakang anda di atas buku anda. Ambil sehelai kertas pengikat dan tumpang tindih tulang belakang dan tepi penutup depan dan belakang anda.