Cara Memulakan Salun Kanak-kanak

Perkhidmatan salun kanak-kanak menyumbang hanya 10 peratus dari pasaran salon umum di milenium, tetapi pasaran berpotensi yang belum dimanfaatkan terus menarik francais baru dan salun bebas. Perniagaan penjagaan diri khusus ini memerlukan perkhidmatan salun untuk memenuhi pasaran belia, serta menarik minat ibu bapa dan penjaga. Salun yang menyediakan aktiviti krayon dan kerajinan biasa dan haiwan belon menarik minat pelanggan, tetapi tempat penjagaan rambut dengan perkhidmatan khas yang disesuaikan untuk memenuhi pasaran tempatan menarik pelanggan dan penjaga muda.

Menentukan Pasaran

Membuka salun untuk kanak-kanak memerlukan melakukan tinjauan pasaran asas mengenai kawasan geografi yang anda targetkan untuk menentukan keperluan perniagaan penjagaan diri yang tertumpu kepada anak-anak. Walaupun calon pemilik perniagaan dapat melakukan tinjauan, banyak pemula menggunakan perkhidmatan penyelidikan profesional dengan pengalaman dalam mengesan keadaan dan tren pasaran tempatan. Tinjauan pasaran mengumpulkan data statistik mengenai jumlah keluarga yang tinggal di kawasan itu, usia anak-anak dalam keluarga tersebut dan rata-rata pendapatan keluarga.

Penilaian perniagaan yang terperinci juga merangkumi tinjauan bebas dan sekunder untuk mengesan trend komersial di wilayah geografi yang disasarkan. Ulasan ini mengimbas corak lalu lintas pelanggan salon yang berpotensi, persaingan salun berdekatan dan dekat dengan aktiviti keluarga, termasuk restoran berorientasi keluarga dan sekolah berdekatan, taman awam dan pusat komuniti. Menempatkan salun berhampiran lokasi ini bermaksud menarik pelanggan menggunakan perkhidmatan berkaitan yang berdekatan.

Memutuskan Perkhidmatan

Salun memperoleh pendapatan dari potongan rambut dan gaya, serta dari penjagaan dan perkhidmatan yang berkaitan. Pendapatan yang diperoleh daripada perkhidmatan pelanggan yang berkaitan di salun dewasa berpindah ke pasar salun belia. Buat tinjauan mengenai perkhidmatan kanak-kanak di kawasan yang disasarkan untuk salun anda dan pertimbangkan jenis perkhidmatan sampingan yang sesuai dengan perniagaan baru anda. Sekiranya syarikat baru anda menyasarkan remaja atau remaja, sertakan butik pakaian retro, terpakai atau baru. Pertimbangkan untuk berkongsi bangunan dengan ahli dermatologi atau ortodontis. Kerjasama ini membolehkan pesakit yang menggunakan rawatan di perkhidmatan ini berhenti untuk memotong rambut, gaya atau rawatan kuku di salun anda.

Memilih Tema

Salon tema membantu pelanggan memberi tumpuan kepada jenis perkhidmatan yang ditawarkan dan juga menambah gula-gula dan minat untuk pengunjung salun muda. Walaupun satu tema menarik pelanggan untuk lawatan tunggal atau pulang, tema yang difokuskan secara sempit mungkin tidak menarik minat anak-anak usia sekolah rendah yang kembali untuk lawatan berulang. Pelbagai bilik tema menambah kebaruan berterusan untuk salun dengan pelanggan remaja yang pelbagai. Mendekati setiap bilik dengan kumpulan usia tertentu bermaksud pelanggan yang lebih muda tidak akan merasa terintimidasi dan bahawa anak-anak yang lebih tua tidak akan merasa tidak senang di ruang gaya yang berfokus pada remaja.

Merekrut Kakitangan

Tidak semua orang menikmati kanak-kanak dan tidak semua tukang gunting rambut dan stylist berlesen mempunyai bakat dalam bidang mereka. Permintaan dua kali ganda untuk mencari kakitangan salun yang diperlukan dengan kemahiran untuk menata rambut dan memusingkan pelanggan muda menghadkan pilihan pengambilan salun anda. Sebelum memutuskan untuk membuka salun remaja, kaji pasaran pekerjaan tempatan untuk memastikan kawasan tersebut memenuhi keperluan kakitangan anda. Mengadakan perjumpaan pengambilan pekerja yang berpotensi atau mengambil alih pemburu kepala untuk menilai kakitangan tempatan yang berkelayakan.