Industri ATM

Konsep ATM kelihatan sederhana dan tidak rumit. Apabila pelanggan memerlukan wang tunai, dia memasukkan kad banknya ke ATM, meninju kod atau pin pengenal dan memberitahu mesin berapa banyak wang yang akan dikeluarkan. Dalam beberapa saat, wang tunai muncul dan transaksi selesai. Tetapi industri ATM jauh dari sederhana ketika mempertimbangkan selok-belok pemprosesan maklumat yang menyertai transaksi pengambilan wang.

Sejarah

Prototaip ATM pertama muncul di tempat kejadian pada tahun 1960-an. Mesin asalnya adalah mentah dan menangani transaksi mudah seperti kemampuan membayar bil utiliti. Mereka juga mampu mengeluarkan wang tunai, tetapi baucar kertas atau kad harus dibeli terlebih dahulu dari juruwang bank. Teknologi ini melonjak pada tahun 1969 ketika kad bergaris magnetik pertama diperkenalkan. Bankir tidak yakin bahawa pelanggan akan menghangatkan mesin yang mengendalikan dana mereka, ditambah pula dengan kebimbangan bahawa kos tahunan mesin tersebut melebihi yang dibeli oleh pemberi siaran langsung. Pada tahun 1974, ATM secara dalam talian membuka rangkaian dan perkongsian maklumat di antara institusi.

Trend

Salah satu tren yang paling produktif dalam industri ATM adalah bermulanya bayaran tambahan untuk penggunaan. Pertumbuhan di pasaran ATM bermaksud mesin terdapat di ribuan lokasi, bukan hanya di luar bank. Tetapi ada bayaran yang berkaitan dengan kos kemudahan. Pengguna ATM di bank selain institusi perbankan peribadi seseorang biasanya membayar yuran kepada bank yang memiliki dan mengendalikan ATM. ATM milik persendirian, yang sering dijumpai di restoran, hotel, pusat membeli-belah dan tempat lain yang sering dikunjungi oleh pelanggan, juga mengenakan bayaran untuk mengimbangi kos pembelian atau sewa mesin, serta kos tenaga kerja untuk mengimbangkan dan memuatkan semula mesin.

Trend industri lain termasuk inisiatif hijau yang mengurangkan jejak karbon. Bahan yang boleh dikitar semula, pencahayaan tenaga rendah, pengurangan kertas dan mod tidur semasa tempoh tidak aktif adalah semua contoh utama.

Keselamatan

Munculnya industri ATM membuka masalah keselamatan sejak awal. Seiring kemajuan teknologi, begitu juga kerumitan kemungkinan pelanggaran keselamatan. Pada mulanya, masalah keselamatan melibatkan pertengkaran fizikal orang yang menggunakan ATM di kawasan yang tidak selamat. Kegiatan jenayah menjadi lebih canggih apabila industri ini berkembang dan termasuk peralatan yang melekat pada ATM yang menangkap kad dan nombor pin. ATM rangkaian menghantar maklumat kewangan sensitif setiap hari. Kerentanan hari ini terletak pada penggodaman perisian yang mengambil data kewangan dan dalam beberapa kes membolehkan penggodam mengakses sistem komputer institusi kewangan. Industri ATM sentiasa berusaha untuk selangkah lebih maju dari kemungkinan pelanggaran keselamatan dengan memasang sistem yang lebih rumit dengan perlindungan tambahan.

Persatuan

Anggota industri ATM mempunyai akses ke beberapa persatuan yang berkaitan dengan industri. Persatuan ini menawarkan banyak maklumat dan sumber kepada ahli termasuk seminar, kertas putih, laporan tren, maklumat keselamatan, vendor dan berita industri terkini.