Cara Meningkatkan Pengetahuan Produk Pekerja

Terdapat beberapa sifat pada pekerja anda yang sangat sukar untuk diubah. Latihan mengenai keperibadian, penampilan dan perangai boleh mencabar pengurus yang terbaik. Anda boleh, bagaimanapun, mengajar pengetahuan produk kepada kebanyakan pekerja. Walaupun pengetahuan produk pekerja mesti disaring melalui kemahiran insaniah yang baik seperti komunikasi dan empati, itu adalah bahagian penting dalam sebarang pekerjaan. Latihan pada barisan produk anda harus disesuaikan dengan gaya dan kaedah pembelajaran pekerja khusus anda.

1

Buat ujian bertulis yang menilai pengetahuan sedia ada mengenai produk. Jarakkan skop ujian dari asas hingga mencabar. Anda boleh mendapatkan literatur latihan dari wakil pengeluar untuk mempermudah proses ini, bergantung pada kerumitan barisan produk anda.

2

Uji diri anda dengan penilaian baru anda. Pengetahuan produk anda harus kuat agar anda dapat mengajar subjek dengan baik. Isi jurang pengetahuan setelah menilai penilaian anda.

3

Uji pekerja anda untuk membuat penanda aras untuk menentukan keberkesanan kaedah latihan anda. Arahkan kepada pekerja anda bahawa ujian itu bukan dakwaan pengetahuan sedia ada mereka; ia adalah untuk tujuan latihan.

4

Minta bahan latihan berasaskan komputer dari wakil jualan anda. Ini sering disediakan secara percuma atau dengan kos rendah untuk menjana penjualan.

5

Minta latihan di tempat dari wakil pengeluar anda. Sebilangan wakil akan berlatih selepas berjam-jam, sementara yang lain lebih suka berlatih pada hari kerja anda untuk memerhatikan dan melatih interaksi pelanggan.

6

Hantar pekerja anda ke konvensyen perdagangan. Dalam acara ini, seperti Pameran Elektronik Pengguna yang diadakan setiap tahun di Las Vegas, wakil pengeluar dari pelbagai kumpulan produk menunjukkan barang, bersaing untuk perniagaan baru dengan pesaing. Mereka biasanya merangkumi seminar dan peluang belajar langsung mengenai masalah baru dan yang ada dan memberi peluang untuk bertanya.

7

Promosikan pengetahuan produk dengan memberikan sampel percuma dan harga yang dikurangkan pada produk yang anda jual kepada kakitangan anda. Apabila pekerja anda menggunakan produk anda, dia mengembangkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai ciri dan faedah dan dapat menawarkan contoh penggunaan produk di dunia nyata.

8

Main peranan dengan kakitangan, berpura-pura menjadi pelanggan. Kemukakan soalan dari mudah hingga sangat mencabar untuk diketahui. Mengemukakan soalan yang mencabar memaksa pekerja untuk belajar di mana mencari maklumat dengan cepat.

9

Ganjaran pengetahuan dengan pujian. Ingatlah untuk mengucapkan terima kasih kepada pekerja kerana meluangkan masa untuk belajar produk. Kenali kecemerlangan latihan apabila mungkin di hadapan rakan sebaya pekerja.

10

Bersoal jawab dengan pekerja secara berkala untuk mengukur kemajuan. Setelah menjalani banyak latihan dari pelbagai sumber dan kaedah, tawarkan ujian penanda aras sekali lagi untuk mengukur peningkatan.