Apakah Kos Pengangkutan yang Berpatutan?

Sekiranya anda seorang pengusaha yang merancang untuk memulakan perniagaan baru, penghantaran produk kepada pelanggan anda mungkin merupakan sebahagian daripada rancangan perniagaan anda. Industri kargo deregulasi dengan berlakunya Akta Pengangkut Motor pada tahun 1980. Tujuannya adalah untuk meningkatkan persaingan dan dengan itu menurunkan biaya pengangkutan. Kerajaan persekutuan mempunyai undang-undang untuk melindungi pengguna dari kos pengangkutan yang tidak munasabah seperti yang berlaku di setiap negara.

Kod AS

Kerajaan persekutuan mengatur perjalanan antara negeri apabila bungkusan atau trak bergerak melintasi jalan negeri. Tajuk 49, Bab 137 memerlukan kadar dan klasifikasi yang berpatutan untuk kapal darat dan air, serta caj yang dinilai oleh broker barang. Bahagian kod ini merujuk kepada industri yang berbeza, seperti pengangkutan penumpang, pengangkut isi rumah dan industri pengangkutan makanan. Kodnya telah dikemas kini pada 7 Januari 2011.

Undang-undang Negeri

Undang-undang di negara tertentu mengatur biaya pengiriman dalam negeri. Mereka melindungi pelanggan dari caj pengangkutan yang berlebihan, diskriminasi dalam yuran pengangkutan dan barang yang tidak dihantar. Hubungi bahagian perdagangan negeri anda untuk mengetahui maklumat yang spesifik mengenai industri anda. Beberapa negeri, termasuk South Dakota, telah menjadikannya sebagai kejahatan untuk menurunkan harga pasaran.

Mengira Kos Pengangkutan yang Berpatutan

Sebilangan besar syarikat tidak menjalankan perniagaan pengangkutan. Sama ada anda menjual produk yang lebih kecil yang tidak memerlukan penghantaran trak atau menghantar barang anda dalam trak syarikat, anda perlu mengira kos pengangkutan yang berpatutan untuk pelanggan anda. Hitung kos mengikut berat atau ukuran item dan bukannya mengikut harga. Sekiranya item itu memerlukan palet, tambahkan berat palet ke berat produk. Tambahkan kos bahan pembungkusan, insurans dan sebarang kertas kerja untuk pengirim atau kastam. Sekiranya anda menggunakan pengirim luar, seperti penghantaran udara, tambahkan jumlah caj tersebut kepada jumlah keseluruhan Sebilangan syarikat menambah peratusan yang ditentukan untuk kos penghantaran untuk menampung pulangan produk yang rosak atau kos lain.

Mendefinisikan Wajar

Kod AS tidak menentukan yang munasabah. Istilah secara tradisional bermaksud tidak berlebihan atau melampau. Setelah anda mengira kos penghantaran sebenar untuk setiap produk yang anda jual, jika anda masih tidak pasti berapa kos tambahan yang perlu dikenakan untuk perbelanjaan berubah, hubungi syarikat lain di industri anda untuk mendapatkan caj pengangkutan mereka. Gunakan ini sebagai panduan semasa menetapkan harga anda sendiri, dengan syarat anda tetap mengikut undang-undang negeri dan persekutuan.