Garis Panduan Kerajaan untuk Amalan Etika di Syarikat Swasta

Syarikat swasta adalah perniagaan kecil atau sederhana yang dimiliki secara peribadi oleh pengusaha, perkongsian atau segelintir pelabur. Walaupun syarikat swasta tidak diharuskan bersikap telus seperti syarikat awam, kebanyakan garis panduan kerajaan adalah sama tanpa mengira ukuran syarikat untuk melindungi pengguna, pekerja dan pelabur. Mengetahui garis panduan persekutuan untuk amalan perniagaan yang beretika dalam industri anda dapat membantu anda mencegah tuntutan undang-undang, denda dan kemungkinan hukuman penjara.

Peraturan Tenaga Kerja dan Keselamatan

Kerajaan AS dan banyak negeri telah menetapkan undang-undang persekutuan dan negeri sejak abad yang lalu untuk membantu memastikan keselamatan, gaji dan kesejahteraan pekerja swasta. Undang-undang buruh ini melindungi pekerja daripada perlakuan yang tidak beretika, seperti gangguan, diskriminasi, gaji tidak adil, waktu kerja yang berlebihan, penipuan dan penipuan. Jabatan Tenaga Kerja AS mengesyorkan majikan kali pertama untuk berunding dengan Penasihat Undang-Undang Pekerjaan FirstStep untuk menentukan undang-undang buruh persekutuan dan negeri mana yang berlaku untuk perniagaan mereka. Sebagai contoh, Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan mungkin memerlukan majikan di industri tertentu untuk mematuhi panduan keselamatan tambahan yang terdapat dalam Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Undang-undang buruh utama yang lain termasuk Akta Buruh yang Adil, yang mewajibkan majikan membayar gaji di atas atau dengan gaji minimum nasional,dan Akta Hak Sivil 1964, yang melarang diskriminasi di tempat kerja berdasarkan bangsa, warna kulit, agama, jantina atau asal negara.

Undang-undang Alam Sekitar dan Kesihatan

Syarikat swasta yang mencari untung mempunyai tanggungjawab etika, dan seringkali sah, untuk melindungi pekerja, pelanggan dan persekitaran mereka dari potensi bahaya kesihatan. Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan menghendaki majikan menyediakan persekitaran kerja yang selamat yang kemungkinan besar tidak akan menyebabkan penyakit atau bahaya fizikal. Agensi pemeriksaan seperti Perkhidmatan Keselamatan dan Pemeriksaan Makanan Jabatan Pertanian AS, dan Pentadbiran Makanan dan Dadah, melindungi pengguna dengan memeriksa kemudahan pengeluaran, restoran dan barang makanan untuk memastikan bahawa isi rumah Amerika menggunakan produk yang selamat dan berkhasiat. Undang-undang dan peraturan oleh Badan Perlindungan Lingkungan melindungi penduduk setempat dan hidupan liar dari pembuangan pencemaran yang tidak etis yang dapat menyebabkan kebakaran, kerosakan harta benda, persekitaran beracun, penyakit, kecacatan, dan bahkan kematian.

Garis Panduan Pemasaran dan Privasi

Pemerintah juga mempunyai panduan untuk melindungi pengguna dari praktik pemasaran dan privasi yang tidak etis, seperti iklan palsu dan penyalahgunaan data peribadi. Semasa memasarkan kepada bakal pelanggan, adalah mustahak syarikat tidak membebankan tuntutan atau menyesatkan khalayak mereka. Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan mengawasi dan mengatur undang-undang pemasaran di AS Agensi ini memastikan bahawa perniagaan menghormati privasi pengguna, jujur ​​dalam pengiklanan dan pelabelan produk, mengikuti panduan industri, dan menahan diri dari pemasaran spam e-mel dan telefon. Ini juga berfungsi untuk memastikan penyimpanan atau pelupusan dokumen peribadi yang selamat, termasuk data kewangan, undang-undang, dan pelanggan. Walaupun tidak wajib memberi peringatan kepada pelanggan mengenai penggunaan data mereka, FTC melarang tuntutan yang menyesatkan mengenai penggunaan dan penyimpanan data pelanggan.

Undang-undang Pendedahan

Tidak seperti kebanyakan garis panduan perniagaan yang beretika, keperluan kerajaan mengenai pendedahan dan ketelusan awam jelas unik bagi syarikat swasta. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa menghendaki syarikat awam mengeluarkan laporan kewangan dan operasi kepada masyarakat umum untuk melindungi pelabur dan memberikan data untuk penganalisis pasaran. Syarikat swasta pada amnya tidak diminta untuk membuat maklumat kewangan atau operasi menjadi umum. Pengecualian dari peraturan ini adalah apabila syarikat swasta mula mengambil alih pemegang saham. Apabila ini terjadi, SEC mensyaratkan pelaksanaan undang-undang pendedahan, seperti halnya dengan syarikat awam yang lebih besar.