Kekurangan Quicken

Quicken menelusuri sejarahnya pada tahun 1983, ketika pelajar Universiti Stanford Scott Cook dan Tom Proulx pertama kali membuat aplikasi perisian untuk membantu orang mengautomasikan kewangan mereka. Sejak itu, program ini menjadi perisian kewangan peribadi terlaris dalam sejarah, menurut pembangunnya, Intuit. Walaupun populariti program merentas platform ini, yang menampilkan iterasi baru setiap tahun, terdapat beberapa kekurangan pada baju besi Quicken.

Kemudahalihan

Quicken 2012 mendapat tinjauan positif, tetapi pakar teknologi menunjukkan satu ciri utama yang tidak ada: mudah alih. Pengguna yang mencari perisian kewangan yang beroperasi di komputer peribadi, telefon bimbit dan tablet mereka harus mencari di tempat lain, kerana data Quicken berada di komputer anda. Walaupun ini mungkin merupakan kelebihan keselamatan di mata beberapa pengguna, ia berpotensi membatasi produktiviti dalam perjalanan.

Naik taraf

Setiap tahun, Quicken biasanya hanya memperoleh beberapa ciri baru, yang mungkin menjadikan kenaikan kos tambahan tidak dibenarkan bagi beberapa pengguna - pada tahun 2012, harga perisian berkisar antara $ 30 hingga $ 80, bergantung pada versi. Pada tahun 2012, perisian Quicken memperoleh alat penghapusan hutang - boleh dikatakan satu-satunya ciri baru yang signifikan - yang mencadangkan senario hipotesis untuk melunaskan hutang anda. Rob Berger dari DoughRoller mengatakan "saya suka alat baru, dengan sendirinya ia tidak membenarkan peningkatan."

Alternatif

Dalam kes alat penghapusan hutang Quicken 2012, pengkritik menunjukkan bahawa alat serupa tersedia secara percuma dalam talian. Ini tidak berakhir hanya dengan satu ciri. Pengulas juga memetik kegunaan Mint.com, sebuah laman web milik Intuit yang menawarkan banyak ciri Quicken secara percuma. Pada tahun 2011, Aaron Forth, seorang eksekutif Mint yang bergabung dengan pasukan Quicken setelah pemerolehan Intuit, mengakui "platform masa depan adalah Mint."

Sokongan

Walaupun Intuit menawarkan sokongan dalam talian untuk versi Quicken terkini, syarikat itu mengikuti dasar sokongan yang dikenali sebagai "matahari terbenam." Menurut polisi ini, Intuit menghentikan sokongan versi Quicken setelah tiga tahun. Walaupun versi lama terus berfungsi, pengguna tidak dapat memuat turun data kewangan baru dari perkhidmatan dalam talian. Ini bermaksud bahawa pengguna Quicken yang menginginkan data terkini harus mengumpulkan wang untuk program ini sekurang-kurangnya sekali setiap tiga tahun.

Versi Mac

Tidak seperti versi perisian yang lalu, versi teras Quicken 2012, Quicken Home and Business, dan Quicken Rental Property Manager hanya dijalankan pada PC Windows, menjadikan pengguna Mac tidak beruntung. Intuit hanya menawarkan Quicken Essentials, versi produk tanpa tulang, untuk Mac OS X versi 10.5.8 atau lebih baru. Pada tahun 2012, versi penuh terbaru Quicken untuk Mac OS X Lion adalah Quicken 2007.

Pertimbangan

Pada tahun 2012 sahaja, Intuit menawarkan tidak kurang dari empat versi perisian. Bergantung pada tahun dan versi perisian, kelebihan dan kekurangan Quicken mungkin berubah. Pada akhir 2011, Ketua Pegawai Eksekutif Mint dan satu kali projek Quicken, Aaron Patzer menyebut rancangan syarikat untuk melaksanakan perkhidmatan langganan ke Quicken, yang dapat menyebabkan biaya tambahan untuk pengguna Quicken.