Contoh Kegagalan Perniagaan Strategik

Mantra perniagaan Amerika adalah pertumbuhan. Pemimpin perniagaan menggunakan pelbagai strategi seperti membeli persaingan dan menginovasi produk. Walau bagaimanapun, keadaan menjadi salah sepanjang masa, mengakibatkan penghapusan besar, kemuflisan dan perniagaan ditutup, apatah lagi penghinaan orang ramai. Chunka Mui dan Paul Carroll, pengarang "Pelajaran Billion-Dollar: Apa yang Dapat Anda Belajar dari Kegagalan Perniagaan Paling Tidak Dikehendaki dalam 25 Tahun Terakhir" mengatakan tujuh kesalahan strategik di sebalik banyak kegagalan perniagaan.

Taruhan Teknikal

Carroll dan Mui menunjukkan pelaburan $ 5 bilion Motorola dalam telefon bimbit satelit. Di pasaran, telefon bimbit berharga $ 3,000 setiap satu dan disertakan dengan caj bulanan yang besar, yang akhirnya ditolak oleh pelanggan. Garis perniagaan ditutup dalam setahun, memfailkan kebangkrutan Bab 11. Masalahnya ialah mengabaikan amaran awal mengenai kekurangan teknologi dan praktik menjualnya di pasaran terbuka. Fedex melakukan perkara yang sama pada tahun 1980-an ketika teknologi faks mahal dan agak jarang berlaku. Eksekutif syarikat mungkin tidak pernah membayangkan bahawa menggunakan dokumen pengantara untuk faks akan menjadi perkhidmatan konyol yang perlu dibayar, kerana harga teknologi turun dan kualiti meningkat.

Selanjutnya Selebihnya

Kesalahan strategik yang lain adalah salah menilai pertimbangan. Ketika menilai kesalahan, strategi adalah menjual produk baru kepada pelanggan yang ada atau mendapatkan pelanggan baru untuk produk yang ada, sering melalui saluran baru. Walau bagaimanapun, perniagaan mungkin gagal mengenali seberapa baik kecekapan dan produk teras mereka diterjemahkan ke arena baru. Sebagai contoh, seorang pengendali bas sekolah, Laidlaw, masuk ke dalam perniagaan ambulans, menganggap kepakarannya dalam pengangkutan dan logistik akan menjadi pertanda baik, tetapi ambulans adalah sebahagian dari kompleks perubatan yang luas dan kompleks yang tidak disiapkan oleh syarikat itu. Dalam catatan blog majalah Forbes, Mui mengatakan perkara yang sama berlaku pada tahun 2011 dengan membeli Cisco dan kemudian menutup syarikat yang membuat kamera video flip. Walaupun perjanjian itu mungkin membawa pelanggan baru ke peralatan rangkaian Cisco,membeli syarikat secara terang-terangan adalah strategi yang ditakdirkan. Syarikat itu memberhentikan 550 pekerja dan mengenakan caj pretax $ 300 juta.

Kesalahan Penggabungan

Penggabungan adalah strategi yang didasarkan pada bergabung dengan perusahaan dengan kekuatan yang saling melengkapi, tetapi strategi tersebut sering gagal jika budaya dan sistem syarikat bertembung. Syarikat insurans kumpulan Unum bergabung dengan Provident, syarikat insurans individu, pada tahun 1998. Di bawah kos latihan, integrasi dan pelesenan yang tidak dijangka besar adalah masalah sinergi antara kedua-dua pasukan penjualan. Akhirnya Unum melepaskan penggabungan, tetapi tidak sebelum mengalami kejatuhan harga saham sebanyak 30 peratus.

Perkara Wang

Jangan melihat lebih jauh daripada contoh yang diberikan dalam kemelesetan akhir tahun 2000-an untuk melihat bagaimana menggunakan amalan kewangan yang terlalu agresif untuk mendorong pertumbuhan dapat menimbulkan bencana bagi perniagaan. Kisah Green Tree Financial merangkumi pemain Conseco sebagai pemerolehan, dan Lehman Brothers, JP Morgan Chase dan Bank of America sebagai pemiutang. Green Tree Financial bermula sebagai sebuah syarikat yang menggunakan instrumen kewangan pintar untuk meletakkan gadai janji 30 tahun di rumah treler dan perkilangan. Keuntungannya adalah dari kos permulaan, tetapi treler kehilangan nilai dengan cepat. Pemilik rumah yang berhutang lebih dari satu produk pada akhirnya akan menjadi ingkar - banyak dari mereka. Semasa Green Tree terus meningkat, firma perkhidmatan kewangan India Conseco membelinya, hanya untuk menamatkan beban hutang. Intinya adalah bahawa ia adalah salah satu kebankrapan terbesar dalam sejarah Amerika.

Gagal Berubah

Ada sesuatu yang dapat dikatakan mengenai mengikuti kursus dan mengikuti jalan anda, tetapi kadang-kadang strategi ini membuat perniagaan memandang rendah kesan perubahan pasaran. Apabila bidang anda mengalami perubahan pesat, kadang-kadang anda harus menggunakan arus untuk terus bertahan. Pertimbangkan kes Eastman Kodak dalam kebangkitan fotografi digital. Dengan berpegang pada pemprosesan cetakannya, mungkin kerana awalnya masih cukup baik, Eastman Kodak akhirnya kehilangan 75 persen dari nilai pasarannya menurut Carroll dan Mui.

Gagal Belajar

Kegagalan adalah bahagian semula jadi dari proses pertumbuhan perniagaan. Sebenarnya, gagal lebih awal dan sering digalakkan di kalangan syarikat permulaan, apabila kos kesalahan jauh lebih rendah. Boleh dikatakan, salah satu kesalahan terbesar yang boleh dilakukan oleh perniagaan adalah gagal belajar dari kesilapan. Kegagalan adalah peluang untuk membuat strategi penting dan melonjakkan perniagaan sebagai pengarah yang tepat atau untuk membuat inovasi penawaran berdasarkan apa yang dipelajari. Rakan sejawat Universiti Stanford Caroline O'Connor dan perunding perniagaan Perry Klehbahn menawarkan WorkerExpress sebagai contoh dalam "Harvard Business Review." Syarikat ini bermula sebagai perkhidmatan berasaskan pesanan teks untuk pemilik rumah menjadualkan pekerja pembinaan setiap jam, tetapi pemiliknya segera mendapati bahawa tidak ada pasar untuk perkhidmatan ini di kalangan pemilik rumah. Dalam membedah kegagalan mereka,mereka mengetahui bahawa kontraktor besar yang memerlukan pertolongan sementara boleh menggunakan perkhidmatan tersebut. Perniagaan, kata mereka, berkembang pesat.