Petua Menjadi Pemilik-Operator

Pemilik-pengendali pada dasarnya adalah pemilik tunggal, atau perniagaan satu orang di mana pemiliknya juga menjalankan operasi harian syarikatnya. Pemilik-pemilik mempunyai hak untuk membuat semua keputusan mengenai perniagaan tersebut, tanpa input daripada orang lain seperti rakan kongsi atau lembaga pengarah. Oleh kerana struktur perniagaan milik tunggal, semua elemen kewangan dan undang-undang syarikat terikat terus dengan pemilik-pengendali.

Lihat sebelum anda melompat

Walaupun menjadi pemilik-pemilik melalui penciptaan hak milik tunggal adalah salah satu kaedah paling mudah dan paling efektif untuk memulakan perniagaan, ia membawa satu cabaran yang unik. Sebelum anda memutuskan untuk mengambil jalan ini, gunakan alat penilaian kendiri yang disediakan oleh Pentadbiran Perniagaan Kecil AS untuk membantu anda menilai sama ada pekerjaan sendiri sesuai untuk anda. Alat-alat ini akan membantu anda memahami berjam-jam kerja yang mesti dikhaskan oleh pemilik-pemilik untuk syarikatnya, cabaran-cabaran yang berkaitan dengan mendapatkan pembiayaan perniagaan, tekanan mencari dan menjaga pelanggan, dan realiti beroperasi dengan anggaran yang paling kecil. Penilaian kendiri dirancang untuk memberikan gambaran yang realistik mengenai jenis perniagaan seperti ini bagi rata-rata pengusaha.

Membangunkan Rancangan Perniagaan

Walaupun banyak pemilik-pemilik mengembangkan rancangan perniagaan dengan tujuan semata-mata untuk memohon dana, rancangan perniagaan dan pemasaran yang ditulis dengan lengkap dan komprehensif dapat membantu anda mengatur dan menjalankan perniagaan anda. Rancangan perniagaan harus merangkumi penyelidikan pasaran untuk membantu anda memahami dan menilai persaingan anda, penilaian terhadap pelanggan sasaran anda dan rancangan untuk mencapainya, penilaian yang jujur ​​terhadap produk atau perkhidmatan anda dan bagaimana mereka membandingkannya dengan syarikat serupa, dan perakaunan terperinci mengenai dana yang anda perlukan untuk permulaan dan operasi. Rancangan perniagaan juga akan membantu anda memetakan aktiviti pemasaran yang anda jangkakan dan membantu anda menentukan sama ada syarikat anda dapat dijalankan sepenuhnya sebagai operasi pemilik, atau jika anda perlu mendapatkan bantuan dari luar.

Menjadi Bersedia Secara Mental

Cabaran pemilik-pengendali adalah tekanan yang timbul dari menjadi satu-satunya pembuat keputusan dan memikul tanggungjawab penuh untuk perniagaan. Berjam-jam boleh mengakibatkan pengganas pemilik, begitu juga dengan pengasingan yang sering bekerja sendiri, dan bukannya dengan orang lain. Banyak pemilik-pemilik juga gagal sepenuhnya memisahkan perniagaan dan kehidupan peribadi mereka, yang boleh menjadi luar biasa. Tetapkan had antara kerja dan rumah dan tetapkan waktu operasi yang ketat. Sekiranya masa mengizinkan, sertai rangkaian dan kumpulan perniagaan. Ini akan membolehkan anda berinteraksi dengan profesional lain dan membantu anda mempromosikan perniagaan anda pada masa yang sama.

Tonton Kewangan Anda

Seperti kebanyakan pengusaha perniagaan kecil yang lain, pemilik-pengendali sering menggunakan anggaran yang ketat. Masalah boleh timbul jika anda memberikan kredit berlebihan kepada pelanggan atau gagal mengumpulkan pembayaran tepat pada waktunya. Sekiranya pelanggan terlambat membayar anda untuk perkhidmatan perniagaan, membuat anda terlambat membayar gadai janji anda, kredit peribadi anda akan terpukul dan anda akan terjebak dengan bayaran dan denda lewat. Penting untuk terus mengikuti perakaunan untuk memastikan anda dilindungi sekiranya pelanggan membayar lambat dan perbelanjaan yang tidak dijangka.

Cukai Pemilik-Pengendali Fail

Sebagai pengendali pemilik, anda bertanggungjawab untuk membayar cukai pendapatan anda sendiri, serta penahanan Jaminan Sosial anda sendiri. Walaupun anda berhak mendapat sejumlah pemotongan cukai perniagaan, masalah kewangan peribadi dan perniagaan yang berkaitan kembali muncul. Sekiranya anda mengambil semua potongan yang berhak syarikat anda, anda mungkin menunjukkan pendapatan bersih peribadi yang rendah. Ini menyukarkan anda untuk mendapatkan pinjaman dan kredit. Sistem pembukuan dan perakaunan adalah alat penting untuk pengendali pemilik.

Cari Penjagaan Kesihatan yang Berpatutan

Sebagai pengendali pemilik, anda tidak menjana wang pada hari cuti atau cuti sakit. Anda juga harus membeli insurans kesihatan swasta jika anda mahukan perlindungan perubatan. Harga polisi peribadi individu dan siasat kos polisi kumpulan. Beberapa dewan perniagaan dan organisasi perniagaan membenarkan anggota kecil membeli perlindungan insurans di kolam renang dengan anggota yang lebih besar, sehingga memberi peluang kepada pemilik-operator memperoleh perlindungan yang berpatutan.

Menetapkan Akaun Persaraan

Walaupun anda boleh membina ekuiti dalam perniagaan pemilik-pengendali anda, anda tidak akan mempunyai kemewahan majikan tradisional yang menyumbang kepada rancangan persaraan. Rujuk perancang kewangan mengenai pilihan yang berkaitan dengan memulakan rancangan simpanan simpanan yang akan melindungi anda pada masa akan datang. Pilihan termasuk IRA tradisional atau Roth, SEP IRA atau Solo 401k. Implikasi cukai dan had sumbangan berbeza bagi setiap satu.