Perbezaan Antara Pajak Jangka Panjang & Jangka Pendek untuk Kedai Runcit

Sama ada pemilik kedai runcit memilih sewa jangka panjang atau jangka pendek bergantung pada jenis perniagaan yang mereka rancangkan, dan bagaimana mereka menjangka ia akan berkembang. Pajakan jangka pendek lebih diinginkan untuk pemilik kedai yang menginginkan kelonggaran untuk menangani keadaan pasaran, atau menguji idea baru. Sebaliknya, pajakan jangka panjang adalah cadangan yang lebih menarik bagi pemilik yang ingin memastikan lokasi dan kadar sewa yang dapat diramalkan dalam jangka masa yang panjang.

Keperluan Perniagaan

Pajakan jangka pendek memberi peluang kepada perniagaan yang ingin menguji pasaran baru atau konsep runcit, "The Wall Street Journal" melaporkan pada bulan Ogos 2010. Syarat untuk syarikat ini, dijuluki "kedai pop-up," biasanya beroperasi dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Syarikat tempat tidur yang berpusat di Pantai Barat Keetsa Mattresses Inc. menggunakan alasan ini untuk mendapatkan pijakan di New York City, di mana ia menandatangani pajakan satu tahun. Kesepakatan itu membolehkan Keetsa memperoleh pelaburannya dengan cepat, dan juga menghasilkan pendapatan sewa yang sangat diperlukan untuk pemilik harta tanah.

Kos Pindah

Kos untuk memindahkan perniagaan memainkan peranan penting dalam memilih sewa jangka pendek atau jangka panjang, menurut analisis oleh Seecon Management, sebuah syarikat pengurusan harta tanah yang berpusat di California. Sebagai contoh, alat berat sering terlalu mahal untuk dipindahkan, jadi pengeluar akan memilih sewa jangka panjang untuk mengunci harga yang menguntungkan dalam perjanjian mereka. Sebaliknya, pajakan jangka pendek lebih menarik bagi pemilik perniagaan yang dapat bergerak dengan mudah, dan ingin memanfaatkan keadaan pasaran yang berubah.

Kebimbangan Keselamatan

Kekurangan keselamatan adalah salah satu kelemahan utama jangka pendek pajakan, terutama jika pemilik perniagaan menemukan lokasi yang baik yang tidak dapat disimpannya. Phaidon Press menghadapi situasi ini setelah merundingkan sewa bulan ke bulan untuk etalase London dan New York, "lapor The Wall Street Journal". Walaupun mencatatkan hasil yang memberangsangkan di Kedai New York, tuan tanah Phaidon meminta penerbit untuk keluar. Tuan tanah kemudian menawarkan pajakan jangka panjang dengan sewa yang lebih tinggi kepada penyewa baru. Phaidon akhirnya menandatangani pajakan dua tahun untuk harta tanah lain.

Lokasi yang stabil

Salah satu faedah terpenting dari menandatangani pajakan jangka panjang adalah peluang untuk mendapatkan lokasi yang berpatutan dan stabil dalam jangka masa yang panjang, "TransWorld Business" melaporkan pada bulan Mac 2010. Tuan tanah selalunya lebih rela membuat konsesi untuk jangka panjang penyewa. Panjangnya akan bergantung pada strategi pertumbuhan jangka panjang pemilik perniagaan, dan justifikasi untuk sebarang kos bergerak dan waktu henti. Keupayaan untuk merundingkan pilihan khusus dalam memperbaharui sewa yang ada, atau mencari yang baru, adalah pertimbangan yang sama pentingnya.