Cara Membangunkan Sistem Penilaian yang Berkesan untuk Matlamat Prestasi

Sistem penilaian prestasi goyah apabila mereka menaikkan tekanan darah lebih banyak daripada pandangan prestasi sebenar. Sistem yang lemah boleh merosakkan pekerja malah menyebabkan pekerja yang berbakat berhenti. Sistem yang berkesan menyesuaikan diri apabila organisasi anda berubah dan melihat ke masa depan dan bukannya masa lalu. Meningkatkan pemilikan untuk penilai dan input dari pihak yang dinilai dapat membantu organisasi anda mengembangkan sistem yang memenuhi keperluannya.

Jadikannya Lebih Peribadi

Jatuhkan pendekatan satu-ukuran-sesuai-semua. Sistem penilaian boleh menjadi lebih berkesan apabila kriteria penilaian dilengkapi dengan tugas dan tanggungjawab setiap pekerja yang dikaji. Selain itu, pertimbangkan kekuatan setiap pekerja semasa membincangkan tujuan prestasi baru. Pekerja dapat lebih termotivasi untuk mencapai ketika kemajuan mereka diukur berdasarkan kekuatan dan kemampuan mereka dalam organisasi, dan bukannya terhadap satu set standard generik yang diterapkan pada semua orang.

Jadikannya Strategik

Sejajarkan matlamat prestasi pekerja dengan strategi perniagaan organisasi anda. Tanpa mengetahui keseluruhan strategi, pekerja mungkin fokus pada pengembangan kemahiran atau mencapai tujuan yang tidak benar-benar membantu organisasi anda sampai ke tempat yang anda inginkan. Pimpin pekerja anda untuk menetapkan matlamat yang akan menyumbang kepada kejayaan organisasi. Selain itu, galakkan input dari pekerja dan pengurus anda di setiap peringkat yang maklumatnya dapat membantu strategi keseluruhan anda tetap lincah.

Jadikan Ia tepat pada masanya

Menilai kemajuan pada prestasi prestasi cukup kerap sehingga dapat menyesuaikan diri dengan perubahan kekuatan yang mempengaruhi mereka. Sistem yang membolehkan pembinaan yang cepat dan pembetulan kursus meningkatkan pengurusan prestasi. Contohnya, meminta pegawai anda mendaftar masuk dengan anda untuk penilaian bulanan dapat memberi anda pandangan yang lebih tepat mengenai kemajuan menuju matlamat daripada tinjauan bersama pekerja sekali atau dua kali setahun. Selain itu, semakin cepat dan cepat proses maklum balas dari pengurus ke pekerja, prestasi akan lebih berkesan.

Jadikannya Kira

Berikan pengurus anda hak milik sistem. Kenali dan beri penghargaan kepada mereka untuk penilaian yang jujur ​​dan boleh dipercayai dan pertanggungjawabkan mereka untuk penilaian yang tidak berkesan. Tinjauan oleh Pusat Organisasi Berkesan mendapati bahawa sistem penilaian paling berkesan dalam organisasi di mana pemimpin kanan memberi latihan dan sokongan kepada para pengurus yang mereka perlukan untuk memanfaatkan hasil penilaian dengan pekerja. Kaji semula sistem penilaian anda secara berkala agar sistem ini terus berkembang dan bermanfaat.