Cara Menggunakan Alat Persaingan Google AdWords

Sistem AdWords Google dapat membawa lalu lintas ke laman web perniagaan anda. Namun, sebelum melancarkan kempen AdWords anda, sangat penting untuk meneliti persaingan anda. Alat Kata Kunci Google AdWords membolehkan anda mengetahui berapa banyak orang yang mencari kata kunci yang relevan dengan perniagaan anda dan menentukan sama ada banyak perniagaan lain bersaing untuk kata kunci yang sama. Anda juga dapat menguji kempen yang berpotensi dengan memasukkan jumlah wang yang ingin Anda belanjakan untuk setiap klik, dan meminta alat tersebut memberitahu anda berapa banyak lalu lintas yang akan dibawa oleh kempen anda.

1

Navigasi ke laman Web Alat Kata Kunci Google AdWords (pautan di Sumber). Klik "Log Masuk" dan masukkan maklumat akaun Google anda. Anda boleh menggunakan Alat Kata Kunci Google AdWords tanpa akaun Google, walaupun alat ini akan memaparkan lebih sedikit idea kata kunci, dan anda mesti menyelesaikan ujian CAPTCHA untuk melakukan carian.

2

Taipkan kata kunci yang ingin anda kaji di medan "Kata atau frasa" di bahagian atas halaman. Untuk meneliti beberapa kata kunci, tekan "Enter" setelah mengetik setiap kata kunci sehingga masing-masing muncul pada barisnya sendiri.

3

Klik butang "Cari". Bahagian bawah halaman memaparkan kata kunci yang anda masukkan. Di sebelah setiap item, alat ini menunjukkan anggaran umum mengenai jumlah pengiklan yang menawar kata kunci tersebut dalam sistem AdWords - sama ada rendah, sederhana atau tinggi - serta jumlah carian bulanan yang dilakukan untuk kata kunci tersebut di negara anda sebagai dan juga di seluruh dunia.

4

Ubah data carian yang dipaparkan alat dengan mengklik butang "Lokasi", "Bahasa" dan "Peranti" di atas butang Cari. Ini membolehkan anda mengubah negara yang digunakan untuk data carian tempatan, mengubah bahasa carian, atau mempersempit carian ke desktop atau peranti mudah alih. Gunakan pilihan ini untuk menentukan tahap persaingan AdWords di pasar atau demografi tertentu.

5

Klik salah satu kotak centang di bawah "Jenis Pencocokan" di sebelah kiri skrin untuk mempersempit data yang dipaparkan untuk setiap kata kunci. Secara lalai, jumlah carian yang dipaparkan untuk setiap kata kunci merangkumi kata kunci carian yang berkaitan dengan yang anda masukkan. Untuk menunjukkan hanya carian untuk kata dan frasa yang tepat yang anda masukkan, klik kotak "Tepat" atau "Frasa".

6

Klik salah satu kata kunci dalam senarai dan pilih "Lagi seperti ini" pada menu lungsur untuk menunjukkan kata kunci tambahan yang berkaitan dengan kata kunci yang anda masukkan.

7

Klik kotak centang di sebelah setiap kata kunci yang mungkin ingin anda tawarkan dalam sistem AdWords, kemudian klik butang "Lihat dalam Pengukur Lalu Lintas" dan pilih "Idea Kata Kunci Saya" pada menu lungsur. Tab penyemak imbas baru membuka dan memaparkan carta yang menunjukkan jumlah klik yang anda harapkan dapat diterima oleh iklan anda setiap hari pada pelbagai peringkat tawaran.

8

Taipkan jumlah wang maksimum yang anda bersedia untuk menawar kata kunci pilihan anda di medan "BPK Maks."

9

Taipkan jumlah wang maksimum yang ingin anda belanjakan untuk kempen AdWords anda setiap hari di medan "Belanjawan Harian".

10

Klik butang "Lihat Anggaran". Memandangkan tahap persaingan semasa, jumlah wang yang anda masukkan dan kadar tindak balas khas untuk kata kunci yang dipilih, alat ini menunjukkan jumlah lalu lintas yang dapat anda harapkan untuk diterima setiap hari dan anggaran kos kempen AdWords yang anda cadangkan.