Mengapa Nota Janji Penting Diantara Rakan & Keluarga

Perniagaan kecil yang baru dimulakan mungkin menghadapi masalah untuk mendapatkan pinjaman, jadi tidak jarang pemilik perniagaan kecil mendapatkan sebahagian pembiayaan awalnya dari keluarga dan rakan-rakannya. Sekiranya anda mengikuti jalan ini untuk membiayai perniagaan anda, satu langkah penting yang harus anda ambil ialah membuat nota janji yang menyatakan dengan jelas jumlah pinjaman dan syarat pembayaran.

Memberi Bukti Undang-Undang

Anda mungkin pemilik perniagaan yang paling jujur ​​dan boleh dipercayai di dunia, tetapi tidak bermaksud anda tidak akan dipaksa membayar pinjaman peribadi sekiranya perniagaan anda gagal. Untuk membantu melindungi integriti pinjaman, adalah bijak untuk membuat nota janji janji, atau janji bertulis untuk membayar, yang berfungsi sebagai bukti sah mengenai jumlah pinjaman dan perjanjian pembayaran balik. Dokumen-dokumen ini dapat disahkan untuk menjadikan dokumen lebih kuat - sesuatu yang mungkin penting sekiranya anda membuat pengadilan di luar mahkamah untuk pembayaran. Semasa membuat dokumen, penting untuk menjelaskan dengan jelas jumlah pinjaman, perjanjian pembayaran balik dan faedah (jika berkenaan) untuk memastikan tidak ada pertanyaan kemudian mengenai syarat yang dipersetujui.

Menjadikannya Kurang Peribadi

Dengan meluangkan masa untuk membincangkan dengan jelas dan menghalalkan syarat pinjaman, anda hampir dapat menghilangkan perselisihan di jalan raya kerana kenangan semakin kabur dan perbualan dilupakan. Nota janji juga menjelaskan bahawa ia adalah pinjaman perniagaan kecil dan bukan pelaburan peribadi ke dalam perniagaan. Dengan kata lain, kedua-dua pihak jelas bahawa wang itu akan dibayar balik dan orang yang membuat pinjaman tidak mempunyai tuntutan terhadap perniagaan.

Menentukan Jadual Pembayaran

Proses membuat nota janji memaksa anda dan orang yang meminjamkan wang untuk memenuhi syarat pembayaran balik. Bersama-sama, anda dapat menentukan sama ada pembayaran akan dibuat setiap minggu, bulanan atau sebagai pembayaran sekaligus. Juga penting adalah keseluruhan jangka masa pinjaman - dengan kata lain, adakah pinjaman akan dibahagikan kepada 12 pembayaran yang sama untuk satu tahun atau 24 pembayaran yang sama selama dua tahun? Sekiranya anda membayar faedah pinjaman, anda perlu menambahkannya ke setiap jumlah pembayaran, menggunakan kalkulator atau jadual dilunaskan.

Menyelesaikan Masalah Cukai

Bergantung pada ukuran pinjaman, mungkin ada implikasi cukai yang perlu dipertimbangkan. Sehingga penerbitan, sesiapa yang membuat pinjaman peribadi melebihi $ 14,000 bertanggungjawab membayar cukai hadiah atas pinjaman tersebut. Untuk mengelakkan cukai ini, perlu ada faedah yang dikenakan pada pinjaman. Memiliki surat janji dapat membuktikan bahawa wang itu adalah pinjaman dan bukan hadiah.