Perkara Utama yang Perlu Dicari dalam Perunding Pemasaran

Perunding pemasaran penting untuk perniagaan kecil kerana mereka menawarkan pemikiran segar, nasihat objektif mengenai strategi pemasaran dan pengalaman memberikan hasil yang berjaya untuk pelbagai syarikat di berbagai sektor pasar. Perunding pemasaran dapat membantu anda meningkatkan prestasi pemasaran anda, mendapatkan hasil yang lebih baik dari anggaran pasaran anda, membawa anda ke sektor pasar baru yang menguntungkan atau bahkan bertindak sebagai jabatan pemasaran luar anda. Oleh itu, memilih perunding yang tepat sangat penting untuk kejayaan pertunangan.

Senarai semak

Sebelum anda mencari perunding pemasaran, tentukan apa yang ingin anda capai. Anda mungkin ingin menyelesaikan masalah atau prestasi buruk di sektor pasaran anda yang ada. Atau, anda mungkin ingin menambah bahagian atau melancarkan produk baru. Sekiranya anda baru dalam pemasaran, anda memerlukan nasihat tentang bagaimana ia dapat membantu syarikat anda. Untuk mengenal pasti jenis perunding yang tepat, buat senarai semak keperluan penting. Institut Perunding Pengurusan, yang merangkumi perunding pemasaran di antara anggotanya, menerbitkan panduan berguna untuk pemilihan, "Cara Mengambil Perunding Pengurusan."

Pengalaman

Perunding pemasaran anda mesti dapat menunjukkan pengalaman menyelesaikan jenis cabaran yang dihadapi syarikat anda. Calon yang ideal akan mempunyai pengalaman bekerja di industri anda atau sektor pasaran sasaran anda sehingga mereka tidak perlu menghabiskan terlalu banyak masa untuk belajar tentang perniagaan anda. Perunding juga harus mempunyai pengalaman dalam bekerja dengan perniagaan kecil. Perunding yang pernah bekerja di persekitaran korporat mungkin tidak menghargai struktur dan sumber organisasi perniagaan yang berbeza dan mungkin membuat cadangan yang sukar dilaksanakan.

Kemahiran

Perunding pemasaran mengembangkan kemahiran dan kepakaran yang berbeza dalam kerjaya mereka. Cari perunding dengan profil kemahiran yang sesuai dengan keperluan anda. Sekiranya anda perlu menyusun strategi pertumbuhan, tanyakan mengenai kemampuan strategik perunding. Sekiranya anda ingin meningkatkan hasil dari anggaran komunikasi pemasaran anda, cari perunding yang berpengalaman di semua media komunikasi utama. Perunding yang mempunyai rekod prestasi dalam melancarkan produk baru atau membina bahagian pasaran dapat memberikan fokus kepada program pengembangan produk baru anda. Perunding harus bertanggungjawab untuk memberikan hasil yang dapat diukur. Tanya bagaimana mereka mengukur pulangan pelaburan dalam program pemasaran.

Perhubungan

Hubungan kerja antara syarikat anda dan perunding pemasaran adalah penting. Dalam perbincangan awal anda, tanyakan bagaimana perunding merancang untuk mengumpulkan maklumat dan mendekati projek tersebut. Ketahui apakah perunding tersebut bersedia melaksanakan cadangan selain membuat cadangan. Tanyakan mengenai hasil yang ingin disampaikan oleh perunding dan asas pembayaran; sebilangan perunding mengenakan yuran berdasarkan sebahagian hasil yang mereka capai. Anda mesti yakin bahawa pengambilan perunding akan memberi nilai kepada perniagaan anda.