Bagaimana Membina Saluran Jualan dalam Teknologi

Syarikat teknologi menjual produk dan perkhidmatan kepada pengguna dan pelanggan perniagaan melalui saluran langsung, seperti pasukan penjualan atau laman web e-dagang, dan saluran tidak langsung, seperti pengedar atau peruncit. Pilihan saluran bergantung pada jumlah pelanggan, lokasi mereka dan sumber penjualan syarikat teknologi. Tujuannya adalah untuk memberikan tahap liputan dan kualiti perkhidmatan yang tepat kepada pelanggan, sambil meminimumkan kos penjualan.

1

Merekrut sekumpulan wakil jualan untuk menjual kepada pelanggan perniagaan. Berikan latihan produk dan pasaran supaya wakil penjualan mempunyai tahap pengetahuan produk yang tepat untuk berkomunikasi secara berkesan dengan pembuat keputusan teknikal. Segmen pelanggan mengikut pasaran menegak atau lokasi geografi. Memperuntukkan wilayah geografi untuk mengoptimumkan perlindungan sambil meminimumkan kos perjalanan. Pastikan wakil penjualan dengan tanggungjawab pasaran menegak mempunyai pengetahuan terperinci mengenai cabaran yang dihadapi pelanggan di sektor mereka. Tetapkan sasaran pendapatan dan tentukan skim saraan berdasarkan prestasi.

2

Sediakan kemudahan e-dagang di laman web anda supaya pengguna dan pelanggan perniagaan dapat membeli produk teknologi anda secara dalam talian. Gunakan laman web e-dagang untuk menjual produk individu seperti komputer, pencetak dan barang habis pakai, dan bukannya penyelesaian teknologi kompleks yang memerlukan penglibatan wakil jualan. Berikan maklumat produk yang komprehensif untuk membantu pelanggan memilih produk yang tepat untuk memenuhi keperluan mereka. Tawarkan pilihan produk kepada pelanggan - seperti kapasiti memori yang berbeza, ukuran skrin atau kumpulan perisian untuk komputer - untuk membolehkan pelanggan menyesuaikan produk.

3

Lantik rangkaian pengedar untuk berurusan dengan pelanggan yang tidak dapat anda tutupi dengan tenaga penjualan langsung anda. Pilih pengedar yang mempunyai pengalaman dan asas pelanggan yang ada di sektor pasaran anda dan berikan latihan untuk meningkatkan pengetahuan produk mereka. Sediakan bahan sokongan pemasaran dan program insentif untuk mendorong pengedar meningkatkan penjualan produk anda. Lantik pengurus jualan untuk bekerjasama dengan pengedar mengenai pengembangan perniagaan.

4

Jual produk kepada peruncit teknologi untuk menjangkau pengguna yang lebih suka membeli dari kedai. Memberi latihan dan maklumat produk kepada kakitangan penjualan runcit supaya mereka dapat memberikan nasihat dan panduan kepada pengguna. Bekalkan bahan dagangan seperti barang paparan dan risalah produk untuk membina kehadiran jenama anda di kedai.

5

Pantau prestasi saluran penjualan anda terhadap sasaran pendapatan dan pengembangan perniagaan. Bandingkan pulangan pelaburan pemasaran di saluran yang berbeza sebagai asas untuk merancang sokongan saluran masa depan. Analisis pilihan saluran pelanggan untuk mengenal pasti peluang untuk pengembangan saluran.