Cara Merunding Kontrak Pengangkutan

Sekiranya perniagaan anda menghantar sejumlah besar produk ke kawasan geografi yang luas, anda perlu bergantung pada pengangkutan yang melampaui penghantaran bungkusan. Kontrak dengan syarikat penerbangan muatan adalah keperluan sekiranya anda merancang untuk mendapatkan produk kepada pelanggan anda tepat pada masanya dan menjimatkan kos. Hal ini terutama berlaku untuk perniagaan kecil yang perlu membina asas pelanggan sambil mengeluarkan modal sesedikit mungkin. Pengetahuan mendalam mengenai keperluan syarikat anda dan faedah syarikat pembawa yang berbeza diperlukan untuk merundingkan kontrak pengangkutan terbaik untuk perniagaan anda.

1

Tentukan keperluan pengangkutan perniagaan anda dengan mengumpulkan data dan bercakap dengan pekerja. Kenal pasti jenis pengangkutan yang bergantung pada perniagaan anda dan harga yang sanggup dibayar oleh syarikat. Pertimbangkan kawasan geografi ke mana anda perlu menghantar, serta berat penghantaran biasa dan sejauh mana produk yang hilang atau rosak boleh memberi kesan negatif kepada perniagaan anda.

2

Menilai perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan yang berpotensi. Tentukan syarikat penerbangan mana yang sesuai dengan keperluan perniagaan anda dengan harga yang berpatutan. Pertimbangkan faktor-faktor seperti pampasan yang ditawarkan untuk barang yang hilang atau rosak, kawasan geografi setiap perkhidmatan pembawa dan kelajuan dan kekerapan setiap pembawa dapat menghantar produk anda. Kumpulkan senarai kemungkinan pembawa.

3

Rangka permintaan untuk cadangan. Keuntungan dari RFP adalah bahawa ia menunjukkan kepada bakal pembawa bahawa anda berkeliaran untuk mendapatkan yang terbaik dan mendorong mereka untuk memberikan kontrak yang kompetitif kepada perniagaan anda. Menggunakan RFP juga melancarkan proses membandingkan beberapa pembawa.

Sertakan profil asas perniagaan, keperluan dan objektif pengangkutan anda dalam RFP. Nyatakan jangkaan perkhidmatan pengangkutan anda dan minta agar syarikat penerbangan memberikan anda tawaran yang memperincikan perkhidmatan yang dapat mereka tawarkan perniagaan anda dan bayaran untuk perkhidmatan tersebut. Terangkan secara jelas maklumat yang anda mahu setiap syarikat penerbangan berikan dalam cadangannya.

Hantarkan RFP anda ke semua pembawa yang anda percaya mungkin dapat menawarkan perkhidmatan pengangkutan yang boleh dipercayai.

4

Analisis cadangan yang anda terima dan nilaikan mengikut seberapa baik mereka memenuhi keperluan anda dan berapa harganya. Pilih tawaran yang paling kompetitif dan atur pertemuan dengan syarikat penerbangan.

5

Rundingkan syarat kontrak yang tepat. Pastikan kedua-dua pihak memahami harga yang tepat yang ditawarkan oleh pengirim mengikut berat, ukuran dan kaedah penghantaran. Kontrak ini juga harus merangkumi jangka masa perjanjian, jumlah yang akan dibayar oleh syarikat penerbangan kepada anda untuk barang yang hilang atau rosak dan apa-apa caj tambahan yang dikenakan oleh pengirim pada harga asas, termasuk surcaj bahan bakar, yuran penyortiran dan sebarang surcaj untuk penghantaran bahan berbahaya. Bersedia untuk membuat tawaran balas untuk cadangan awal syarikat penerbangan, tetapi pastikan bahawa tawaran balas anda berpatutan baik dari segi harga pasaran untuk penghantaran dan cadangan asal syarikat penerbangan.